eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Gyurcsány Ferenc hatalmas bombát robbantott

Gyurcsány Ferenc hatalmas bombát robbantott

A DK elnöke elmondta, hogyan képzeli el az együttműködést az MSZP-vel.

Sem közös miniszterelnök-jelöltet, sem közös listát nem szeretne a DK az MSZP-vel - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc az atv.hu-nak.

A volt miniszterelnököt megkérdezték a szocialista politikus, Bárándy Gergely kijelentéséről is, miszerint a konzervatív jobboldallal szemben ki kell alakulnia egy baloldal váltópártnak, "mindegy, hogy MSZP-nek hívják vagy máshogy".

A DK elnökét az ATV arról kérdezte, mit gondol arról, amit az ELTE ÁJK Politológus Műhelyében tartott, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetővel folytatott Bárándy Gergely MSZP-s képviselő mondott, miszerint olyan nagy a baj, Orbán annyira lepusztítja a jogállamot, hogy muszáj összefogni. Hiszen, ha a baloldal megszűnik, "a szélsőség juthat hatalomra". Bárándy szerint a konzervatív jobboldallal szemben ki kell alakulnia egy baloldal váltópártnak, "mindegy, hogy MSZP-nek hívják vagy máshogy". Azt a fideszes mondást viszont kikérte magának, hogy az MSZP "Gyurcsány kottájából játszik".

Gyucsány Ferenc felidézte a még a 2014-es választások után a Népszabadságban megjelent írásának a lényegét, ami arról szólt, hogy a demokratikus ellenzék sorsa középtávon egy nagy, nyitott Demokrata Pártban fog találkozni. Két fontos feltétellel viszont számolni kell szerinte: az egyik, hogy a demokratikus ellenzéki oldal szereplőinek az "orbáni önkénnyel szemben kell definiálni magukat, a másik pedig, hogy a hatályos választási törvényben a többségi elv az erősebb követelmény.

"Ahogy a jobboldalon is lett - nyilván más okok miatt -, úgy lassabban és bonyolultabban, de ezen oldal demokratikus erőinek is az egységesülés lesz a sorsa” - mondta Gyurcsány Ferenc. De azt is egyértelműsítette, "ez nem egy 2018-as választások előtti program, nem 1-2 ciklust kell gondolni. Ez a jövőről szól. Lazán, ellentmondásosan, de erre megy a világ". Ez most nincs napirenden, talán az Együtt-Párbeszéd esetében lesz szorosabb indulás - jegyezte meg.

A DK-ról és az MSZP-ről szólva teljesen egyértelműen azt mondta: együttműködésről az egyéni választókerületekben akarnak a szocialistákkal megállapodni, "nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről".

Kedd reggel az ATV-ben Vadai Ágnes is azt mondta, hogy inkább kisebb esélyét látja annak, hogy lesz közös miniszterelnök-jelöltjük, mintsem nagyobbat. Utána az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azonban határozottan leszögezte, hogy lesz közös miniszterelnök-jelölt is, "várják ki".

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×