eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Tusk: London térfelén pattog a labda

Donald Tusk: "London térfelén pattog a labda"

London térfelén pattog a labda - mondta az Európai Tanács elnöke. Csak a briteken múlik a kilépési tárgyalások végeredménye: hogy jó megállapodás születik-e, nem lesz egyezség, vagy elmarad a kilépés - fogalmazott Donald Tusk Strasbourgban.

Az egység prioritás mindenki számára, ebben egyeztek meg múlt heti csúcstalálkozójukon az állam- és kormányfők – mondta Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén arról beszélt, a 27-eket nem csak a megosztottság mozgatja, hanem képesek közösen is cselekedni a közös célokért, Európa jövőjéért.

„A célom, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, ami összeköt, nem pedig, ami szétválaszt minket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének viták, de ezekre közös megoldásokat kell találnunk” - mondta, hozzátéve, hogy a migráció volt az egyik kérdés, amiben komoly vita alakult ki.

Donald Tusk azt mondta, meglátása szerint az elosztási mechanizmusról az előző hónapokhoz hasonlóan a közeljövőben sem alakul ki konszenzus, azonban a külső határok védelméről, a frontországok támogatásáról, az Afrika-stratégiáról, és a dublini egyezmény reformjáról nyárig létrejöhet az egyezség. Az Egyesült Királyság kilépéséről folytatott tárgyalásokon a 27-eknek eddig sikerült megőrizniük az egységet, a neheze azonban még hátra van, ez a közösség legnagyobb próbája most.

„London térfelén pattog a labda, rajta múlik, hogy egy jó megállapodással, egyezség hiányában, vagy kilépés nélkül zárulnak a tárgyalások” - fogalmazott Donald Tusk, hozzátéve, hogy mindegyik esetében a 27-ek számára saját érdekeik védelme a cél. Az Európai Tanács elnöke beszélt, az európai kultúra megóvásának szükségességéről is. Mint mondta, az Európai Unió kulturális közösség is, s ez felsőbbrendűségi érzésre nem, büszkeségre azonban okot ad.

Jean-Claude Juncker a strasbourgi plenáris ülésen sok más mellett azt mondta, boldog, hogy hétfőn a szakminiszterek ülésén sikerült a tartalmi és formális kérdésekben megállapodni a nagy viták övezte kiküldetési irányelv módosításáról.

„Nem tökéletes minden, nem rendeztünk el mindent, de a kompromisszum lehetséges” - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×