eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla
Technológia, amely kivezet a GMO zsákutcájából

Technológia, amely kivezet a GMO zsákutcájából

Magyarországon jelenleg tilos a GMO, azaz a génmódosított növények felhasználása és termesztése. Ezért is fontos különbséget tenni a génmódosítás és génszerkesztés között - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Dudits Dénes agrármérnök, növénygenetikus.

A biogazdálkodás egyik vitatható eleme, hogy a géntechnológiával nemesített szervezeteket, azaz GMO-kat nem engedi használni, tehát ha GM-alapanyagból készül egy termék, az nem minősül bionak – mondta Dudits Dénes agrármérnök.

„Ezért nagyon izgalmas az a kérdés, hogy az Európai Unió, így Magyarország is, hogyan fogja szabályozni a genomszerkesztéssel előállított élő szervezeteket.”

A növénygenetikus jelezte, a jelenlegi uniós szabályozás a mutagén, azaz mutációs eredetű termékeket nem tekinti GMO-nak, ezért az lenne a logikus, hogy az irányított mutagenezissel előállított termékek se legyenek azok, így a biotermesztők használhatnák ezeket a tenyészanyagokat.

„Ha géntechnológiával történik a beépítés, akkor GMO, de a genomszerkesztés éppen azért érdekes, mert idegen gén vagy DNS beépítése nélkül lehet kialakítani azt a genetikai szerkezetet, ami a kívánt tulajdonság megjelenését irányítja.”

A génmódosítás elutasítását nehéz megmagyarázni és nem is kell félni tőle – jelentette ki a növénygenetikus.

„Sajnos az Alaptörvény is néhány elhibázott szót tartalmaz erről a kérdésről” - tette hozzá Dudits Dénes.

Az agrármérnök úgy vélte, a géntechnológiával, az úgynevezett génbeépítéssel történő nemesítés kicsit háttérbe fog szorulni a genomszerkesztési technológiák miatt.

„Ez kitűnő alkalmat teremt a döntéshozók számára, hogy a zsákutcából kikeveredjenek. Ha a genomszerkesztés termékeit nem tekintik GMO-nak, új innovációs lehetőség nyílik meg anélkül, hogy nagy presztízsveszteséggel Alaptörvényt kelljen módosítani.”

A genomszerkesztési technológiákkal segíthetők a bio- és a hagyományos gazdálkodók is - fogalmazott Dudits Dénes.

Dudits Dénes agrármérnök, növénygenetikus a témában a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében november 6-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tart előadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×