eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Doppingoló kutyák – ezért szigorúbb a tiltólista

Doppingoló kutyák – ezért szigorúbb a tiltólista

Először találtak pozitív doppingteszteket a világ legkeményebb kutyaszánversenyének kutyáinál. Maga az ellenőrzés nem újkeletű dolog a különböző állatversenyeken – mondta el az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Az állatok doppingellenőrzése létező dolog, főként kutya-, galamb- és lóversenyeken jellemző – magyarázta a szakértő. Erről a Doppingellenes Szabályzat, a WADA Kódex is rendelkezik, a végrehajtás felügyeletét az adott sportághoz kötődő nemzetközi sportszövetség látja el, így például lovak esetében a Nemzetközi Lovassport Szövetség. Magyarországon a Nemzeti Doppingellenes Szervezet felügyeli, de akkreditált állatorvosok végzik a vizsgálatot.

Nem bevett gyakorlat, hogy minden versenyen ellenőriznek, de nagy nemzetközi versenyeken szokás. Kutyasportban évente csupán néhány mintavétel van. Idén a márciusban, az alaszkai Iditarodon megrendezett – a világ legnehezebbjének tartott – kutyaszánversenyét szemelték ki a doppingtesztre. Az 1973 óta rendezett verseny történetében először mutattak ki több kutyánál is egy morfinhoz hasonló vegyületet – írta az Index.

A szakértő elmondta, hogy akárcsak az embereknél, az állatok esetében is lehet teljesítményfokozó hatása a beadott szernek.

„Az állatok tiltólistája sokkal szigorúbb mint az emberé”

– tette hozzá. Erre nem feltétlenül a verseny tisztasága miatt van szükség, olykor állatjóléti szempontból fontos, hogy egy – akár fájdalomcsillapító – vegyületet ne használjanak. Hiszen sokszor túlhajszolják, esetleg megverik az állatot, és ennek elfedésére használják a különböző gyógyszereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×