eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdődtek az 1956-os megemlékezések - a nap hírei

Az igaz ügyek melletti kiállást jelképezik 1956. októberének eseményei – hangzott el a Műegyetemi megemlékezésen. Csehországban a képviselőházi választások győztese, a jobbközép ANO mozgalom vezetője alakíthat kormányt. Japánban több tízezer embernek kell elhagynia otthonát a Lan tájfun miatt. A nap legfontosabb hírei október 22-én.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára emlékezett az ország. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói 1956-ban ezen a napon fogalmazták meg azt a 16 pontos kiáltványt, amely elindítója lett az október 23-ai eseményeknek. Az ünnepségsorozat a Műegyetemnél kezdődött, ahol Trócsányi László igazságügy-miniszter arról beszélt: ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban. Simicskó István honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy napjainkban is meg kell védenünk szuverenitásunkat. Az ünnepség után fáklyás menet indult a Bem térre, ahol Rétvári Bence, a Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: '56 tanulsága, hogy semmit sem szabad feladni nemzeti függetlenségünkből. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt emelte ki, hogy most is a lengyelekkel karöltve küzdünk nemzeti szuverenitásunk megőrzéséért. Varga Mihály a Kiscelli Múzeumban emlékezett, ahol azt mondta: hálával tartozunk a forradalmároknak, mert vissza adták a szabadság reményét. Kövér László Házelnök Martonvásáron úgy fogalmazott: a szabadságvágy az ami a magyarság erkölcsi többségét egybekovácsolja és összetartja.

Az október 23-i ünnepi rendezvények miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje a fővárosban. November 4-ig minden nap korhű villamosok közlekednek a 6-os és a 49-es vonalon. Hétfőn délelőtt lezárhatják a Kossuth Lajos téri, délután pedig a Vörösmarty téri metrómegállót, ez esetben a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson. Rövidített útvonalon jár a 2-es villamos, a 73-as troli pedig egyáltalán nem visz majd utasokat.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottságának döntése után nem kétséges, hogy létezik az a terv, amelynek alapján Brüsszel a menekültek betelepítésén dolgozik. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban azt mondta: olyan döntés született, amely a kontinens biztonságának teljes feladását jelenti, mivel több millió migráns előtt nyitja meg az utat Európa felé.

A Jobbik arra biztatja a kormánypártokat, hogy saját nevükben nyújtsák be az ellenzéki párt alaptörvény-módosítási javaslatát. A Jobbik javaslata csak egyetlen mondatban tér el a kormánypártokétól: a párt kizárná a letelepedési kötvények visszavezetésének lehetőségét.

Csehországban a képviselőházi választások győztese, a jobbközép ANO mozgalom vezetője alakíthat kormányt. Andrej Babiš közölte: mind a 9 parlamentbe jutott politikai szereplővel tárgyalni akar az új képviselőház alakuló üléséről. Az ország függetlenné válása óta ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti voksoláson. A tömörülés a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg.

Elnökválasztást tartottak Szlovéniában. A voksolást a nem hivatalos eredmények szerint a hivatalban lévő Borut Pahor nyerte a szavazatok 56,2 százalékával. A 1 millió 700 ezer választópolgár járulhatott az urnákhoz.

Koszovóban alacsony részvétel mellett zajlottak a helyhatósági választások. A 2 milliós országban több mint 7 ezer képviselőjelölt, valamint 200 polgármesterjelölt indult a 38 önkormányzat vezetéséért. A választás egyik tétje az, hogy ki fogja vezetni Pristinát, a fővárosnak ugyanis eddig ellenzéki polgármestere volt.

Véleménynyilvánító népszavazást tartottak az észak-olaszországi Lombardiában és Venetóban a tartományi hatáskörök bővítéséről. Az Olaszország gazdasági motorjának számító két tartomány azt szeretné elérni, hogy adóbevételei legalább felét megtarthassa magának.

Több ezren vonultak az utcákra a máltai fővárosban, hogy igazságot követeljenek a héten meggyilkolt oknyomozó újságírónő ügyében. A tüntetők a gyilkosság gyors felderítését, valamint a politikát és a hatóságokat átszövő korrupció felszámolását sürgették.

Japánban a szavazókörök zárása után közzétett exit poll eredmények szerint a jelenlegi kormányfő pártja nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. Az Abe Sindzó vezette Liberális Demokrata Párt és koalíciós partnere, az Új Komeito több mint 300 helyre számíthat a törvényhozás 465 fős alsóházában. A voksolást hátráltatta a Lan tájfun ami miatt több régióban is késik a szavazatok összeszámlálása.

Visszavonta Robert Mugabe zimbabwei elnök jószolgálati nagyköveti felkérését az Egészségügyi Világszervezet. Korábban nagy felháborodást váltott ki a jelölés, miután Zimbabwéban rendkívül rossz az orvosi ellátás. Robert Mugabe ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió is több büntetőintézkedést léptetett életbe az emberi jogok sorozatos megsértése miatt.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×