eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Spanyolországban pénteken szavaz a parlament felső háza a kormány Katalóniára vonatkozó javaslatairól - a nap hírei

Csehországban a csaknem végleges eredmény szerint a jobbközép ANO mozgalom magabiztosan nyerte a képviselőházi választást. A nemzeti identitás és a bátorság szimbólumának nevezte az 1956-os forradalmat a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Spanyolországban pénteken szavaz a parlament felső háza a kormány Katalóniára vonatkozó javaslatairól, miután meghallgatta az érintetteket. A szenátus elnöksége azután döntött erről, hogy a madridi kabinet kezdeményezte a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megtartását a tartományban. Mariano Rajoy miniszterelnök hangsúlyozta: a lépés nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelősök eltávolítását. Barcelonában szombat este többszázezren kezdtek tüntetést a katalán függetlenség mellett.

Csehországban a csaknem végleges eredmény szerint a jobbközép ANO mozgalom nyerte a képviselőházi választást a szavazatok majdnem 30 százalékának megszerzésével. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. A Polgári Demokratikus Párt, a Kalózpárt, illetve a bevándorlás-ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia egyaránt 11 százalék körüli eredményt ért el. A prágai törvényhozás alsóházába még 5 tömörülés került be. Andrej Babis hangsúlyozta: az általa vezetett ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára.

Hatvanegy évvel ezelőtt a bátorság legyőzte a félelmet, és összefogást szült - hangsúlyozta a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Latorcai Csaba az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének megemlékezésén a nemzeti identitás és a bátorság szimbólumának nevezte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az este New Yorkban a magyar ENSZ-képviseleten. A rendezvény díszvendége Miroslav Lajcák, az ENSZ Közgyűlés 72. ülésszakának elnöke volt. Az ünnepségen Bogyay Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a 61 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egyik tanulságaként azt hangsúlyozta, hogy szükség van az erős és cselekvőképes Biztonsági Tanácsra.

A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az oktatási törvény nem ad lehetőséget a kisebbségi nyelvű oktatásra - jelentette be, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt azt mondta: Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy meg kell változtatni az ukrán oktatási törvényt, mivel alacsonyabb szintű jogszabályokkal nem orvosolhatók annak hiányosságai.

Münchenben őrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint 4 embert késelt meg a belvárosban. Senki nincs életveszélyben. A férfi több helyszínen összesen 5 férfira és egy nőre támadt rá. A rendőrség egyelőre nem tud biztosat mondani az elkövető indítékairól.

Szíriában a kormányerők kiűzték az Iszlám Állam harcosait a Homsz tartománybeli El-Karjatein településről. A dzsihadisták október elején foglalták el újra a sivatagos területen fekvő várost, amely egykor a muszlimok és keresztények békés együttélésének jelképe volt.

Afganisztán fővárosában 15 katona vesztette életét egy öngyilkos robbantásban. A merénylő egy robbanóanyaggal megrakott autóval követte el tettét a hadsereg egyik kiképző központja előtt. Pénteken Kabul nyugati részében 56 ember halt meg, amikor egy síita mecsetben lövöldözött, majd felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő. A nyugat-afganisztáni Gor tartományban pedig egy szunnita mecsetben 33 halálos áldozatot követelt egy merénylet.

Máltán egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlott a kormány a meggyilkolt újságíró ügyében. Daphne Caruana Galiziát hétfőn az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg. Az 53 éves oknyomozó újságírónő korábban korrupcióval vádolta a szigetország kormányfőjét és feleségét, ami után júniusban előrehozott választásokat tartottak Máltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×