eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vartus Gergely: Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

Vartus Gergely: Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

A legérzékenyebb személyes adatokat csak a kezelő szakorvos láthatja majd az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, az ügyfélnek ezeket nem kell külön letiltania - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos, Vartus Gergely.

Vartus Gergely jelezte, hogy nincs felettes kezelője az adatoknak.

„Nincs Nagy Testvér a rendszeren, a szenzitív adatokat anonimizált módon lehet kutatási vagy ágazati célra hasznosítani. Az első és legfontosabb: mindenkinek az e-egészségügyi adatának a biztonsága. Arra nincs lehetőség, hogy egy központi helyen egy központi szem mindenkiről mindent lásson. Szó sincs, nem is lehet ilyenről.”

A miniszteri biztos a legérzékenyebb adatokról is beszélt.

„A jogszabály úgy rendelkezik és ezért úgy vannak beállítani, hogy a két legszenzitívebb területen, a pszichiátria és a bőr- és nemibeteg gondozói ellátás adatai nem minden felhasználó számára hozzáférhetőek, ezt külön tiltani nem kell.”

A konzíliumok, orvosok közötti belső levelezések nem kerülnek a rendszerbe, azt viszont az ügyfél láthatja, hogy ki mikor nézte meg az adatait, így kiszűrhető az esetleges jogosulatlan adatmegtekintés. A november 1-jén induló és fokozatosan töltődő rendszer a fölösleges vizsgálatokat és a többszörös gyógyszerkiváltást is megelőzi - tette hozzá Vartus Gergely.

A miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az egészségügy informatikai rendszere itthon heterogén, ugyanakkor sok fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×