Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vartus Gergely: Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legérzékenyebb személyes adatokat csak a kezelő szakorvos láthatja majd az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, az ügyfélnek ezeket nem kell külön letiltania - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos, Vartus Gergely.

Vartus Gergely jelezte, hogy nincs felettes kezelője az adatoknak.

„Nincs Nagy Testvér a rendszeren, a szenzitív adatokat anonimizált módon lehet kutatási vagy ágazati célra hasznosítani. Az első és legfontosabb: mindenkinek az e-egészségügyi adatának a biztonsága. Arra nincs lehetőség, hogy egy központi helyen egy központi szem mindenkiről mindent lásson. Szó sincs, nem is lehet ilyenről.”

A miniszteri biztos a legérzékenyebb adatokról is beszélt.

„A jogszabály úgy rendelkezik és ezért úgy vannak beállítani, hogy a két legszenzitívebb területen, a pszichiátria és a bőr- és nemibeteg gondozói ellátás adatai nem minden felhasználó számára hozzáférhetőek, ezt külön tiltani nem kell.”

A konzíliumok, orvosok közötti belső levelezések nem kerülnek a rendszerbe, azt viszont az ügyfél láthatja, hogy ki mikor nézte meg az adatait, így kiszűrhető az esetleges jogosulatlan adatmegtekintés. A november 1-jén induló és fokozatosan töltődő rendszer a fölösleges vizsgálatokat és a többszörös gyógyszerkiváltást is megelőzi - tette hozzá Vartus Gergely.

A miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az egészségügy informatikai rendszere itthon heterogén, ugyanakkor sok fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években.