eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Novemberben startol az első magyar e-jegyrendszer

Novemberben startol az első magyar e-jegyrendszer

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert. Az október végétől vásárolható virtuális bérleteket új típusú, elektronikus személyivel lehet használni.

Az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező utasok és a diákok novembertől a havidíj befizetésével már bérletként használhatják okmányukat a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. valamennyi villamos-, autóbusz- és trolibuszjáratán - jelentették be kedden Debrecenben, a 2-es villamos Doberdó utcai végállomásán.

A közlekedési cég honlapja szerint az első „virtuális” bérletet 2017. október 28-tól vásárolhatják meg a debreceniek a DKV Zrt. Doberdó utcai, Segner téri, Petőfi téri bérletpénztáraiban, valamint az Ügyfélszolgálaton.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a chippel ellátott okmányok utazási azonosítót is tartalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papír alapú bérletet nem. A nyugta tartalmazza az utazási jogosultság időtartamát, valamint az utazáshoz használható okmány számát is, amit átvételkor érdemes ellenőrizni.

Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas az elektronikus személyi igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okostelefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzik.

A rendszer nem csak bérlet vásárlására nyújt lehetőséget. Ezen az elven vehetik meg akár a városba érkező turisták is a napi-, a háromnapos és a hétnapos jegyet a DKV Zrt. járataira - magyarázta a vezérigazgató. Elmondta azt is, hogy ma a cívisvárosban több mint 50 ezer embernek, vagyis a lakosság negyedének van már elektronikus személyi igazolványa, tanítási időszakban pedig átlagosan 19 ezer diák vásárol tanulóbérletet.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az e-ügyintézés fontos elemének nevezte az új jegyrendszer debreceni bevezetését, ami az elektronikus személyi igazolványon alapul, amely chippel van ellátva, lehetővé teszi az e-aláírást, az ügyfélkapuba belépést, és tartalmazza a társadalombiztosítási és adóadatokat.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere közölte, a városvezetés fontosnak tekinti, hogy az önkormányzati holdinghoz tartozó vállalatainál 21. századi megoldásokkal tegyék könnyebbé az állampolgárok életét. Ezek közé sorolta az e-jegyrendszer bevezetését is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×