eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szegénység, egészségügy, oktatás napirend előtt a Parlamentben

Szegénység, egészségügy, oktatás napirend előtt a Parlamentben

A szegénység elleni küzdelem, az egyetemek fejlesztése és a kárpátaljai magyarság oktatása is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A napirend előtti felszólalások előtt a Ház megemlékezett Gárdonyi Gézáról, az Egri csillagok című történelmi regény írójáról. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: az író szándéka az volt, hogy olyan regényt írjon, amely nem színfalnak használja a múltat, hanem lámpás lenne, bevilágítva az elmúlt századok érdekes sötétségébe.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalásában a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából támadta a kormány politikáját, rámutatva, hogy az ország lakosságának negyede él szegénységben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy a szocialista kormányzás alatt valóban nőtt a szegények száma, az Orbán-kormány azonban ma több mint dupláját költi csak az ingyenes gyermekétkeztetésre.

A jobbikos Rig Lajos a az újraélesztés világnapjára hívta fel képviselőtársai figyelmét, rámutatva, hogy a gyors beavatkozással, a hirtelen szívleállás áldozatainak több mint felét meg lehetne menteni, majd a politikus a mentőápolók anyagi megbecsülése okán támadta a kormány egészségpolitikáját.

Rétvári Bence válaszában elismerte, hogy anyagi és erkölcsi értelemben is növelni kell a mentődolgozók megbecsültségét, és aláhúzta, hogy a jövő évben az inflációt jóval meghaladó mértékben növelik a mentőszolgálat költségvetését.

Az LMP-s Hadházy Ákos azt kifogásolta, hogy újabb tizenegy milliárd forintot kapott nemrég a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely - mint mondta - sok esetben luxusberuházásokra költötte támogatásait, holott kollégiumokat is lehetett volna építeni ezekből a horribilis pénzekből.

Rétvári Bence erre kiemelte, hogy a szegedi, pécsi vagy debreceni egyetemen hasonló fejlesztésekbe kezdtek, a közszolgálati egyetem professzionális képzésére pedig az államigazgatás fejlesztése, az ország versenyképességének növelése miatt van szükség.

A KDNP-s Szászfalvi László úgy látta, hogy a kormány jó irányba indult el a születésszám növelése érdekében, ám még sok a tennivaló, főleg a komplex és célzott programokkal kell családbarát környezetet kialakítani. Rétvári Bence erre felsorolta, hogy miként ösztönzi a kormány a gyermekvállalást.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke aláhúzta, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kiállt a kárpátaljai magyarság mellett az ukrán oktatási törvény ellenében, amire Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára megismételte a kormányzati álláspontot, amelynek értelmében a kormány addig küzd az új oktatási törvény ellen, amíg a kárpátaljai magyarság nem elégedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×