eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fontos változás jön a panellakásokban

Fontos változás jön a panellakásokban

Panelfelújításokra jelenleg is számos program és támogatási forma érhető el, energiahatékonysági beruházások eddig több mint 282 ezer család otthonát érintették. Mindeközben a kormányzat átfogó programot készít elő az iparosított technológiával épült tömbök korszerűsítésére - írja a Magyar Idők.

A 2014 őszétől csaknem 29 milliárd forint összeggel elindított Otthon melege programban meghirdetett pályázati alprogramok a mai napig több mint 130 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járultak hozzá 23 milliárd forintot meghaladó összértékben – idézi a Magyar Idők Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának Mesterházy Attila (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszát. Az államtitkár jelezte, 2017. február 24-től két európai uniós finanszírozású visszatérítendő támogatási rendszer is elérhető a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, összesen 115 milliárd forintot meghaladó keretösszeggel. Ezek kamatmentes kölcsönt biztosítanak többek között a panelépületek energetikai felújítására a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (VEKOP) és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (GINOP) a központi és a konvergenciarégióban élőknek.

Az államtitkár kifejtette, hogy a paneltechnológiával épült lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztésére, valamint műszaki biztonságának javítására fordított mintegy 63 milliárd forint összegű hazai költségvetési támogatással több mint 282 ezer család otthonában valósulhatott meg energetikahatékonysági beruházás.

A Miniszterelnökség irányításával, szakmai szervezetek bevonásával átfogó panelprogram készül, amely a tervek szerint jövőre indulhat - idézte fel a Magyar Idők. Az elmúlt hónapokban kidolgozott helyzetképet a kormányzat vitairat formájában nemsokára társadalmi egyeztetésre bocsátja.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára jelezte, a 20-25 évre szóló program finanszírozása három pilléren fog nyugodni. A lakossági lakás-takarékpénztári megtakarításokon felül egyeztetések zajlanak a bankszövetséggel a program hitelezési lehetőségeiről, a harmadik forma pedig az állami kamattámogatás lehet - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×