eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Több tízezer magyar veszélyeztetettre hívják fel a figyelmet

Több tízezer magyar veszélyeztetettre hívják fel a figyelmet

Ma van a hajléktalanság világnapja. A Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint ez alkalomból a hajléktalanság veszélyében élőkre is fel kell hívni a figyelmet.

Jelenleg összesen nagyjából 15-20 ezer hajléktalan ember él Magyarországon különböző szállókon, illetve az utcán – mondta az InfoRádiónak Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

"A hajléktalan embereken túl a hajléktalanság veszélyében élőkre kell mindenképpen felhívnunk a figyelmet ezen a napon, mert Magyarországon

a hajléktalanság közvetlen veszélyében még mindig nagyon sokan élnek. Egy év alatt több mint 25 ezer ember fordul meg ebben az élethelyzetben,

mert állandóan kerülnek ki a legkülönbözőbb okok miatt utcára emberek, akik aztán valahogy visszakapaszkodnak a lakásrendszer margójára szívességi lakóként" - mondta Győri Péter.

Ennek okaként arra mutatott rá az alapítvány elnöke, hogy "még mindig élő, napi probléma sajnos a devizahiteles-probléma, az árverések és a kilakoltatások, magán és önkormányzati lakásokból is. Ezen kívül még ma is nagyon sokan veszítik el rezsitartozás miatt a lakásukat. A baj a segítő rendszerek hiánya, ha ugyanis lennének erre a célra erősebb rendszerek, akkor valószínűleg sokkal kevesebben kerülnének ki az utcára, vagy kerülnének hajléktalanszállóra".

A hajéktalanellátó rendszer készül a téli krízis-időszakra, ám jelenleg még kérdéses, hogy miként oldják meg Budapesten a hajléktalanok egészségügyi ellátását – tette hozzá a Menhely Alapítvány kuratóriumának vezetője.

"Ez még egy kritikus pont, minden évben a beteg, idős, elesett hajléktalanok befogadása a legszűkebb keresztmetszet. Idén különösen necces, hogy ez hogy alakul. A többi kérdésben - az utcai szolgálatok, az egyéb éjjeli menedékhelyek felkészülésében - tulajdonképpen minden rendben, ütemezetten zajlik.

A hajléktalanság világnapját először 2010-ben tartották meg, figyelemfelhívásként az otthontalanok helyzetére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×