eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó szerint a schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat - a nap hírei

Eredményesnek tartja a kormány és a budapesti városvezetés közötti együttműködést a főpolgármester. Németországban kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberálisokkal és a Zöldekkel a jobbközép keresztény pártszövetség

A schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: ez nemcsak biztonsági, hanem gazdasági kérdés is. Az áruk kiszámítható fuvarozása miatt az unióban keveset kell költeni a raktározásra, ami növeli az Európai Unió versenyképességét a világban.

Eredményesnek tartja a kormány és a budapesti városvezetés közötti együttműködést az elmúlt hét évben a főpolgármester. Tarlós István a Kossuth Rádiónak adott interjúban példaként említette a 3-as metró felújítását és a vizes világbajnokság sikeres nyári megrendezését. Szólt arról is, hogy Budapestnek kicsit több autonómiát és stabilabb finanszírozást képzel el.

Az MSZP szerint a Fidesz nem biztosítja a szükséges forrásokat az egészségügynek. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a budapesti Szent János kórház előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézményben hetek óta nincs fűtés. Hozzátette: naponta két orvos és három ápolónő hagyja el az országot, a háziorvosok hiánya miatt 1 millió 200 ezer ember nem jut megfelelő alapellátáshoz, 2 millió pedig sürgősségi ellátáshoz.

Diszkriminatívnak tartja a Jobbik a diákhitelre most bevezetett kedvezményt, amely kizárja az érintettek köréből a férfiakat. Az ellenzéki párt ifjúsági tagozatának közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az édesapák diákhitel-tartozása is a családi költségvetést sújtja. A Jobbik szerint a kormányhatározat nem veszi figyelembe azokat az eseteket sem, amikor a szülők válása vagy a feleség halála miatt az édesapa neveli a gyermeket.

A paksi atomerőmű bővítésének leállítását sürgette ismét a Lehet Más a Politika. Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja kijelentette, hogy a beruházáshoz szükséges több ezer milliárdos orosz hitelből minden egyes magyar családra több millió forint jut. Az LMP-s politikus úgy vélte: a Fidesz-kormány azért ragaszkodik a bővítéshez, hogy az uniós források elapadása után pénzhez jusson.

Németországban kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberálisokkal és a Zöldekkel a CDU/CSU jobbközép pártszövetség. A kancellár már korábban jelezte, hogy a pártok színei alapján elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Angela Merkel hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy megbízható és stabil szövetségi kormány alakuljon Németországban.

Barcelonában rendőrségi adatok alapján 350 ezren tüntettek Spanyolország egységéért. A békés felvonulás szónokai bírálták az elszakadáspárti katalán kormányt, amely álláspontjuk szerint megtéveszti az országrész lakosságát. A referendum után kialakult helyzet miatt előzőleg a spanyol miniszterelnök nem zárta ki Katalónia autonómiájának felfüggesztését. Egy friss felmérés szerint a katalánok csaknem 60 százaléka elutasítja az elszakadást Spanyolországtól.

Az amerikai elnök szerint hiába tárgyalt Észak-Koreával az elmúlt két és fél évtizedben Washington, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt nem árulta el. Donald Trump szombati Twitter-bejegyzésről elemzők várható katonai konfliktusra következtetnek. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: Washington elkötelezett a diplomáciai tárgyalások mellett és vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

A Mississippi torkolata mellett érte el az amerikai partokat a Nate hurrikán, amely Louisiana, Mississippi és Alabama államot fenyegeti özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal. A hurrikán elkerülte New Orleanst. A BBC jelentése szerint a vihar eddig huszonöt ember életét követelte a közép-amerikai térségben.

Jelentős havazás volt Romániában a Déli-Kárpátok magas hegyein és a Székelyföldet határoló Kárpát-kanyarban. A legvastagabb hótakarót, 90 centimétert a 2505 méteres Omu közelében mérték. A meteorológiai előrejelzés szerint hideg marad az idő a következő napokban, így várhatóan nem olvad el hamar a korán keletkezett hótakaró Romániában.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×