eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György

Nem befolyásolja a nyugdíjak folyósítását, hogy a járandóságokat az Államkincstár fizeti ki - a nap hírei

Egy-két hónap alatt készülhet el a szakértői vélemény a Római-parti védmű nyomvonalának harmadik kerület által javasolt változatáról. Nem befolyásolja a nyugdíjak folyósítását, hogy novembertől a járandóságokat az Államkincstár fizeti ki - ígéri Nemzetgazdasági Minisztérium. Három amerikai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

Egy-két hónap alatt készülhet el a szakértői vélemény a Római-parti védmű nyomvonalának harmadik kerület által javasolt változatáról - közölte a főpolgármester. Tarlós István az Inforádió Aréna című műsorában ugyanakkor úgy vélte, hogy a parti telkek kerítésének mentén csak akkor lenne értelme felépíteni a mobilgátat, ha ezt a változatot a civilek elfogadnák. Szerinte a 3. kerület javaslata a tiltakozók szempontjából nem jelent változást, ezért a főpolgármester azt kommunikációs trükknek tartja. Hangsúlyozta: ez a változat is parti védmű lenne, csak körülbelül nyolc méterrel feljebb, és 3 milliárddal drágában, mint az eddigi tervben szerepelt.

Helyi népszavazást kezdeményez a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásáról a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A rendkívüli ülésen született döntés értelmében az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területen működő vendéglátóipari egységek ügyében lesz referendum. A képviselő-testület nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek szigorították volna az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem befolyásolja a nyugdíj folyósítását, hogy novembertől az Országos Nyugdíj Főigazgatóság helyett a Magyar Államkincstár teljesíti a kifizetéseket. A tárca azt hangsúlyozza: postai kézbesítésnél november 15-től, illetve december 4-től kezdődően 12 munkanap alatt, míg bankszámlára átutalásnál november 10-én, majd december 4-én érkeznek a nyugdíjak.

A nyugdíjrendszerek szükséges reformjára hívta fel a figyelmet a Világgazdasági Fórum. A Magyar Nemzet által közölt tanulmány szerint az egész fejlett világnak szembe kell ezzel néznie a következő egy-két évtizedben. A felmérés szerint Magyarországon nemcsak az alacsony születésszám jelent gondot, hanem az is, hogy nagyon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékokat.

Jóváhagyta az országgyűlés, hogy 2020-tól Csongrád-Csanádra változzon Csongrád megye neve. A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vitte a parlament elé. A miniszter korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

Az amerikai űrkutatási hivatalnak is szállít majd elektromotorokat a bővítés után a Maxon Motor Hungary veszprémi gyára - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a veszprémi üzemben készülő berendezéseket a NASA a következő Mars-szondákban fogja használni. A 102 új munkahelyet teremtő 4,2 milliárdos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója jelezte: pártja a korábbiakhoz hasonlóan kész együttműködni a számvevőszékkel, de annak ellenőrei adminisztratív akadályokat gördítenek az adatok átadása elé. Az ÁSZ erre válaszul közölte: a szervezet a tervezett ellenőrzés minden lépéséről tájékoztatta a Jobbikot.

A gravitációs hullámok kutatásában elért eredményeiért három amerikai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi bejelentése szerint Rainer Weiss, Kip Thorne és Barry Barish a díjazott. A díjakat az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Valóságos fegyverarzenált találtak az amerikai nyomozók a Las Vegasi lövöldöző otthonában, azt azonban továbbra sem tudják, miért hajtotta végre a tömegmészárlást. Az Iszlám Állam ugyan magára vállalta a támadást, de a hatóságok szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy a 64 éves férfinek nemzetközi terrorista kapcsolatai lettek volna. A támadó egy Las Vegas-i szálloda 32. emeletéről nyitott tüzet egy koncert résztvevőire - 59 embert megölt és több mint ötszázat megsebesített.

Franciaországban nagy többséggel jóváhagyta az új terrorelhárítási törvénytervezetet a nemzetgyűlés. A szabályozás átülteti az általános jogba a rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét. Az elfogadott szöveg a jövő héten a szenátus elé kerül megvitatásra, majd a végső nemzetgyűlési szavazás október közepén várható.

Kiutasított 15 kubai diplomatát az Egyesült Államok. A döntés válaszlépés arra a hosszú hónapok óta húzódó ügyre, amelynek főszereplői az Egyesült Államok havannai nagykövetségének rejtélyesen megbetegedett munkatársai. Amerikai vélemény szerint akusztikus támadás áldozatai lettek. Kuba tagadta, hogy bármi köze is volna a megbetegedésekhez.

Ismét hatmillió fölé emelkedett a látogatók száma a világ legnagyobb sörfesztiválján, a kedd este véget érő müncheni Oktoberfesten. A szervezők előzetes becslése szerint 6,2 millióan látogattak el a rendezvényre, ami több mint félmilliós növekedés tavalyhoz képest, amikor a terrorveszély és a rossz idő miatt másfél évtizedes mélypontra, 5,6 millióra süllyedt a látogatók száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×