eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csongrád megye nevéről is szavaznak

Csongrád megye nevéről is szavaznak

Három nap ülésezik ezen a héten az Országgyűlés, holnap a képviselők elfogadhatják a Csongrád megye átnevezéséről szóló előterjesztést.

Délután 1 órakor, a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik ma az Országgyűlés ülése, majd a fideszes Kósa Lajos teszi le a Ház előtt esküjét a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterként. A kormánypárti képviselőcsoport élén a politikust Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról e testületben, a fideszes Hende Csabáról szintén ma szavaz az Országgyűlés.

A személyi döntéseket és a napirend elfogadását az interpellációs blokk és a kérdések követik, majd több előterjesztés záróvitáját is megtartja a Ház, előkészítve a keddi szavazásokat.

Holnap összesen tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást, ám napirendere kerül a Csongrád megye átnevezéséről szóló javaslat is. Utóbbi Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére Csongrád-Csanádra módosítaná a megye elnevezését 2020. június 4-étől.

Emellett döntenek a képviselők a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Államkincstárba olvasztásához szükséges módosításokról, a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó néhány technikai módosításról, a nyugdíjas szövetkezetek bejegyzésének illeték-mentességéről, a bírósági polgári nemperes eljárások kódexéről és az úgynevezett használati mintákra vonatkozó oltalmak szabályozásának kiterjesztéséről.

A határozatokat követően a Ház megkezdi a vitát arról az előterjesztésről, amely lehetőséget teremtene a nyugdíjkorhatár előtti ellátásban részesülő bányászok számára a nyugdíjas szövetkezeti belépésre, illetve arról, amely a készülékvásárlás mellett az internet-előfizetés esetén is lehetővé tenné a fogyasztóknak, hogy 2 éves hűségidővel szerződjenek szolgáltatójukkal.

Szerdán előbb az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgathatják meg a képviselők, majd megvitatják a migrációs tárgyú törvények – az általános közigazgatási rendtartás január 1-jei hatálybalépése miatt beterjesztett – újrafogalmazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×