eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Véget ért a katalán népszavazás, több mint 460 sérültje van az összecsapásoknak - a nap hírei

Halálra késelt egy férfi 2 nőt a marseille-i pályaudvaron, a támadót lelőtték. Civilek tüntettek a Római-part megvédéséért.

Katalóniában véget ért a betiltott önrendelkezési népszavazás. Több országos spanyol televízió is élőben közvetíti a szavazatok összeszámlálását. A tartományban erőszakba torkollott a referendum, a voksolás megakadályozására a spanyol belügyminisztérium tízezer rendfenntartót vezényelt át az ország más részeiről Katalóniába. A katalán hatóságok szerint több mint 460 sérültje van az összecsapásoknak. A spanyol kormány szerint ugyanakkor a hatóságok arányosan léptek fel az illegális népszavazás megakadályozására. A kemény rendőri fellépés ellen több uniós politikus is felszólalt. Összefoglalónkat itt olvashatja.

Marseille főpályaudvarán késsel támadt utasokra egy férfi, két nő meghalt. A késelőt járőröző katonák lelőtték. A rendőrség azt feltételezi, hogy terrorakció történt, de a támadó személyazonosságát még nem állapították meg. A 30 év körüli férfinál nem voltak személyi okmányok, az ujjlenyomata alapján azonosítják a hatóságok. Úgy tudni a késelőnek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást emberölés és hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanújával.

Az idős emberek érdekében hozott kormányzati intézkedésekre hívta fel a figyelmet az Idősek Világnapján a család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár. Novák Katalin a többi között a nyugdíjak vásárlóértékének növelését, a nyugdíj-kiegészítést, illetve a nők negyven év munka utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét emelte ki. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben határozott az Idősek Világnapja megtartásáról. A Föld hét és félmilliárd lakosa közül több mint 850 millió 60 évnél idősebb, de számuk 2050-re kétmilliárdra nőhet. Magyarországon mintegy kétmillió 60 évnél idősebb ember él, számuk 1993 óta múlja felül a 15 éven aluliakét.

Nyugdíjemelést szorgalmaztak az ellenzéki pártok az Idősek világnapja alkalmából. Az MSZP egységesen 120 ezer forintos 13. havi nyugdíjat vezetne be. Korózs Lajos a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke elmondta: pártja visszatérne a nyugdíjak svájci indexálásához, és eltörölné a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását. Az LMP igazságos nyugdíjemelést és 50 ezer forintos nyugdíjminimumot javasol. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes bejelentette: hétfőn ötpárti egyeztetésre hívják a parlamenti pártokat az idősügyi nemzeti minimál-programról. A Demokratikus Koalíció bevezetné a kétpillérű nyugdíjrendszert és a Nyugdíj Extrát, hogy a gazdasági növekedésből a nyugdíjasok is részesüljenek. A Párbeszéd elsőként csatlakozott a Nyugdíjas Parlament kezdeményezéséhez a közös nyugdíjpolitika kialakításáért. Karácsony Gergely a párt társelnöke szerint az egészségügyi és szociális szolgáltatások kiterjesztésére és szektor-semleges finanszírozására van szükség. Nyugdíj-ügyi összefoglalónkat itt olvashatják, egy másik cikkben pedig arról írtunk, hogy csak hónapokkal kevesebb nyugdíj kifizetésére lesz elég 2030-ban a nyugdíjjárulék.

A kormányfő szerint Magyarország ma elég erős ahhoz, hogy felelősséget vállaljon az erdélyi magyarokért is. Orbán Viktor az erdélyi Szászfenes református templomának avatóünnepségén úgy fogalmazott: ahol van tenni akarás és összefogás, ott a segítség sem marad el. Úgy vélte: a magyaroknak akkor lesz jövője, ha megóvja a közösséget, az épületeket, a szellemi örökséget, és minden magyar gyermek számára elérhetővé válik a magyar nyelvű oktatás.

A Római-part megvédéséért tartottak demonstrációt civilek a fővárosban. A több mint ezer résztvevő az Északi összekötő vasúti híd budai hídfőjétől vonult a régi Postás üdülőhöz. A felszólalók azt hangsúlyozták, hogy árvízvédelemre szükség van, de nem a parton, hanem a Nánási úton és a Királyok útján. A Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája azt mondta: minél nagyobb békés tömeget szeretnének megnyerni a fakivágások ellen. A szervezet követeli, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyeket és a parti gát engedélyezési eljárását, illetve a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A mellrák és a prosztatarák szűrővizsgálatainak fontosságára és az egészséges életvitelre hívta fel a figyelmet az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! - Movember Magyarország közös akciója. A programhoz kapcsolódva tartották meg a szokásos hídsétát a Lánchídon ma (vas) délután. Ebben az évben először fogtak össze a nők a férfiakkal, és a társadalom figyelmének felkeltése érdekében közösen világították ki a Lánchidat.

Az állatvédelemben is elengedhetetlennek tartja a szemléletformálást az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert az állatok világnapja alkalmából rendezett budapesti felvonuláson vett részt. Hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy minél több emberrel megismertesse a felelős állattartás fontosságát. Szólt arról is, hogy az idén 40 millió forinttal több forrás jut állatvédelemre, ebből 30 millió forintot állatmenhelyek, gyepmesteri telepek felújítására fordítanak, emellett folytatják az ivartalanítási programot, valamint a szemléletformálási kampányokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×