eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Újra sztrájkolhatnak a taxisok

Újra sztrájkolhatnak a taxisok

A budapesti taxisok egy jelentős körében ismét magasra csaptak az indulatok, ami odáig vezethet, hogy újra demonstrációt tartanak – tudta meg a Zoom.hu.

„Bár már elég régen jeleztük a fővárosi önkormányzat felé, hogy a taxisok működési rendjéről egyeztetni szeretnénk, ám ezidáig sok előrelépés nem történt az ügyben. Ha a fővárossal nem tudunk érdemi párbeszédet kezdeni nagyon rövid időn belül, akkor újra az utcára megyünk” – magyarázta a portálnak a nyár elején gründolt Európai Taxis Egyesület (ETE) elnöke, Csertek István. (A szervezet vezetője korábban rendre szervezőként vett részt a budapesti taxis megmozdulásokon, útlezárásokon.) A miértekről annyit mondott, hogy sok egyéb mellett két markáns pont van, amiről egyeztetni szeretnének.

Az egyik a tarifatábla módosítása. Az ETE azt szeretné,

ha Budapesten a jelenlegi díjak kiegészülnének éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon alkalmazható tételekkel.

Az elképzeléseik szerint az esti időszak 22-06 óra között lenne érvényben.

A másik elem a január 1-től esedékes autócserék kérdése.

A fővárosi rendelet szerint 2018-tól azokkal az autókkal már nem lehet taxizni, amelyek Euro 4-es környezetvédelmi besorolású motorokkal vannak szerelve. Legalább Euro 5-ös motort kell működtetni.

Az ETE gyűjtése szerint a budapesti 5300-5500 taxiból jelenleg 700-800 olyan van, amelyet az érvényben lévő szabályozás miatt cserélni kellene.

Ezt szeretnék megelőzni, mert számos olyan sofőr van, aki a mostani autójának költségeit még nem tudta kitermelni. A szervezet számára a helyzet megoldását az jelentené, ha olyan módosítás lépne életbe, ami szerint az Euro 4-es motorú kocsik tíz éves korukig használatban maradhatnának.

„A jövő hetet még megvárjuk, ha addig sem történik előrelépés az ügyben, akkor újra megmozdulást szervezünk”

mondta Csertek István.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×