eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Főkétüsz: életeket kockáztatna egy törvénymódosítás

Főkétüsz: életeket kockáztatna egy törvénymódosítás

Az országgyűléshez benyújtott törvénymódosítás megszüntetné a kötelező kéményellenőrzést a családi házak esetében. A tervezett változtatás családok százezreitől veszi el az eddig járó, kérés nélküli kéményellenőrzést - közölte a Főkétüsz.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény módosítójavaslata szerint a magántulajdonú családi házakban lakók nem jutnának automatikusan az ingyenes kéményellenőrzéshez. Budapesten 140 ezer háztartás esetében csökkenne radikálisan a biztonsági szint. Európai példák bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nincs kötelező kéményellenőrzés, közel tízszerese a szén-monoxid mérgezéses halálesetek száma a hazainak - emlékeztet közleményében a Főkétüsz.

Budapesten évek óta 90% felett van a sikeres kéményellenőrzések aránya. Jelenleg a kéményseprő köteles kétszer, előre meghirdetett időpontokban megjelenni az érintett ingatlannál. Ha egyik időpont sem felel meg a tulajdonosnak, lehetősége van egyeztetett időpontban megrendelni az ellenőrzést.

A cég reprezentatív kutatása alapján kijelenthető, hogy a fővárosiak 92%-a szükségesnek tartja a rendszeres ellenőrzést a jelenlegi szabályok mellett. A törvénymódosítási javaslat indoklása, miszerint a kéményellenőrzési kötelezettség „az ingatlanhasználónak adminisztrációs és időbeli terhet jelent”, a főváros esetében nem áll fenn - állítják.

A Főkétüsz szerint javaslat nem az ügyfelek, hanem a kéményseprők terheit csökkenti azzal, hogy nem kell kétszer megkísérelniük az ellenőrzést, ám a fővárosi kéményseprők

nem kérik a terheik csökkentését, mert az emberéletek kockáztatását jelentené.

A Főváros elutasítja a törvénymódosítást, mivel megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik a feladat ellátására - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×