eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszólalt a kormány a tanárhiány ügyében

Egyre több a tanárt kereső álláshirdetés, több iskolában komoly hiánnyal küzdenek, esetleg más szakos tanár kezdett helyettesíteni, csak hogy meg lehessen kezdeni az oktatást.

Csak a Közigállás portálon több mint 600 találatot dob fel a hirdetési oldal tanár szóra rákeresve, van olyan helyzetben lévő intézmény, ahová "bármilyen szakos" tanár jelentkezését várják - írta a hvg.hu. A helyzetet még súlyosabbá teszi a nyugdíjasok foglalkoztatási tilalma - a pedagógusok sztrájkbizottsága már tavaly januárban ennek megszüntetését kérte a minisztériumtól. A szakszervezet szerint ezt a 10 órát legalább 22-re kellene emelni.

A pedagógushiánnyal kapcsolatban a Magyar Idők megkereste Rétvári Bencét, aki szerint nem országos, hanem helyi léptékű jelenség. Ezeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a kormány számos intézkedést hozott a tanári szakok hallgatói létszámának növelése érdekében az utóbbi években, amelyek eredményeképpen a felsőoktatási intézménybe felvételt nyert osztatlan tanár szakos hallgatók létszáma az elmúlt években fokozatosan növekedett, a 2013-as évhez képest 2017-re 79 százalékkal. Elmondása szerint a tanárhiány hosszú távú kezelésére 2013-ban létrehozta a kormány a Klebelsberg képzési ösztöndíjpályázatot, amelynek célja a pedagógus-utánpótlás biztosítása. – A sikeres pályázóknak az ösztöndíj már az első félévben 125–375 ezer forintot jelent – magyarázta az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 1517 hallgatónak van érvényes szerződése, és eddig 1,6 milliárd forintot fizettek ki az ösztöndíjasoknak.

Rétvári kiemelte, hogy az ösztöndíjprogramban például az informatikatanárok, a kémiatanárok, a fizikatanárok vagy éppen a matematikatanárok kiemelt támogatást kapnak.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a szocialista kormányzás alatt több mint 381 helyen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, és ezzel párhuzamosan 15 ezer tanárt bocsátottak el, arról már nem is beszélve, hogy egyhavi bért vettek el a tanároktól - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×