eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vége lehet a börtönök túlzsúfoltságának

Vége lehet a börtönök túlzsúfoltságának

Eredményesen zárult a nyolc új börtönre kiírt pályázat, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy mely cégek vesznek részt az építésben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint még folynak a tárgyalások.

2010 óta folyik a börtönökben az úgynevezett férőhely-bővítési program, amelynek részeként már korábban is négy börtönben, több mint nyolcszázzal nőtt a férőhelyek száma. A program keretében pedig további nyolc új börtön építését tervezik.

A Magyar Nemzet információi szerint a börtönépítésre ismételten kiírt közbeszerzés most eredményes volt, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mely cégek építik majd meg. A tárgyalások még tartanak - tudta meg az InfoRádió.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője, Orosz Zoltán korábban kiemelte: Kunmadarason ezer fő, míg Ózdon, Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón 500 fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet létesül. Így

a telítettség várhatóan 100 százalék alá fog csökkenni.

Korábban 40 település nyújtott be pályázatot és vállalta, hogy új börtönnek ad otthont, de csak nyolc olyan város volt, amely megfelelt a támasztott követelményeknek. Az értékeléskor ugyanis figyelembe vették

  • a terület fekvését,
  • méretét,
  • beépíthetőségét,
  • területi besorolását,
  • közművekkel ellátottságát.
  • Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság.
  • Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Az első börtön a tervek 2018 májusában készül el. Jelenleg 29 büntetés-végrehajtási intézmény van az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×