eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb járulékcsökkentés jön - a nap hírei

A miniszterelnök az ország alapvető érdekének nevezte, hogy minél nagyobb számban létezzenek magyar tulajdonú nagyvállalatok. A munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését kezdeményezi januártól a kormány. Megvan az elvi döntés arról, hogy ingyenes lesz az első KRESZ-vizsga- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nap legfontosabb hírei szeptember 21-én.

A miniszterelnök az ország alapvető érdekének nevezte, hogy minél nagyobb számban létezzenek magyar tulajdonú nagyvállalatok. Orbán Viktor ugyanakkor elismerte, hogy külföldi tőke nélkül már nem működhet egyetlen modern ország sem. A kormányfő a Béres Gyógyszergyár szolnoki kapacitásbővítő beruházásán beszélt erről.

A munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését kezdeményezi januártól a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Versenyképességi Tanács ülésén elmondta: 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek.

A jegybank új jelentése szerint az eddig vártnál negyedévvel később, 2019 közepén valószínű az inflációs cél fenntartható elérése. Balatoni András, igazgató elmondta: a beruházások gyorsan emelkednek és a lakossági fogyasztás is tovább bővül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálja a lehetőséget, hogy a középiskolások tanulmányaik végén jogosítványt szerezhessenek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos tájékoztatóján elmondta: az elvi döntés már megvan arról, hogy ingyenes lesz az első KRESZ-vizsga. Lázár János arról is beszélt: a kormány minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér az új ukrán oktatási törvény miatt. A tárcavezető kitért arra is, hogy nagyjából 700 és 900 millió forint körül lesz a Soros-tervről október elején induló nemzeti konzultáció költsége. Beszélt arról is, hogy tervei szerint 2018-tól már nem vállalna szerepet a kormányban.

Letették a Mercedes-Benz gyár új képzési központjának alapkövét Kecskeméten. Az intézmény elsősorban a duális képzésben részt vevő középiskolások és felsőoktatási hallgatók gyakorlatának helyszíne lesz. A több mint 3 milliárd forint összegű beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatja.

Családbaráttá alakítja a szülészeteket a kormány - mondta a család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár. Novák Katalin közölte: nem új szülészeteket hoznak létre, hanem a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimum elvárás, amit teljesíteni kell.

A Budapesten és Pest megyében élők már pályázhatnak az elavult gázkonvektorok cseréjére. A pályázaton legfeljebb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. A programban az anyag- és munkadíjak mellett a tervezési, engedélyeztetési és egyéb szakhatósági költségekhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

A magyar hadseregnek száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol 2019-ig a Honvédelmi Minisztérium. Simicskó István miniszter Székesfehérváron az új buszok prototípusának bemutatásakor hangsúlyozta, hogy a hadsereg hatékony feladatellátásában segítenek majd az új járművek.

Londoni kormányforrások szerint a brit miniszterelnök nyitott és nagyvonalú javaslatot tesz pénteken az Európai Uniónak firenzei beszédében. Theresa May felvetette azt a lehetőséget, hogy a Brexit után Nagy-Britannia két évig terjedő átmeneti időszakról kötne megállapodást az Európai Unióval.

Újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát az Egyesült Államok. Az amerikai elnök elmondta, hogy a büntetőintézkedések olyan magánszemélyeket, vállalatokat céloznak, amelyek kereskednek Észak-Koreával. Diplomáciai források szerint az Európai Unió is szigorítani fogja azokat a szankciókat, amelyeket észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×