Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feketén működő lakásrendelőkkel van tele Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évi 54 milliárd forintot költ el a lakosság számla nélküli privát egészségügyi szolgáltatásokra Budapesten és Pest megyében, országosan pedig ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot – derült ki a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete és a Szinapszis nevű egészségügyi piackutató cég tegnap bemutatott, friss elemzéséből.

A témában tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a számlaadás hiánya miatt jelentős adóbevételektől esik el a költségvetés, illetve az egészségügyi kassza, és a betegbiztonság is sérül - írta a Magyar Nemzet.

Leitner György, a 12 jelentős magánegészségügyi szolgáltatót tömörítő Primus Egyesület elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy a betegek által egyre gyakrabban igénybe vett magán egészségügyi szolgáltatóknál is bevezessék az online pénztárgépet, ahogy az a plasztikai sebészek esetében már kötelező, hogy ezzel is fehérítsék az ágazatot. Számla nélkül ugyanis nehéz például visszamenni reklamálni, ha bármi probléma van.

Az érdekvédelmi szervezet szerint az elmúlt évtizedekben Magyarországon is elterjedtek a gyakran nem kielégítő felszereltséggel és szakmai színvonalon szolgáltató „lakásrendelők”, amelyek részben vagy egyáltalán nem tesznek eleget a betegbiztonságot szavatoló bizonylatadási kötelezettségnek.

Leitner György arra a kérdésünkre, hogy jelenleg mennyi olyan lakásrendelő lehet az országban, ami a szürke zónába esik, azaz ahol nem mindig adnak számlát, úgy válaszolt: a piac körülbelül 80 százaléka szétaprózott formában működő, egy-két rendelős szolgáltató. Ez sok ezer szereplőt jelent, melyek nem kerülnek be a látótérbe, és sok helyen nem adnak számlát.