eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az elvándorlás ellenére sem képeznek több egészségügyi szakembert

A szakemberhiány ellenére jövőre is csökken az államilag támogatott egészségügyi szakképesítések keretszáma – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) minden évben előre meghatározza, mely szakképesítéseket támogathat az állam. Bár a lakosság és a hozzáértők szerint is egyre sürgetőbb probléma az egészségügyben a szakemberhiány,

jövőre is alacsony marad az államilag támogatott szakképesítési keretszám

– áll a Magyar Nemzet cikkében.

A lap birtokába jutott kormányrendelet-tervezet szerint egyes megyékben jövőre egyáltalán nem lenne állami támogatás például mentőápoló-, fogászatiasszisztens- vagy gyakorló klinikai laboratóriumi asszisztens-képzésekben. Utóbbi esetében Békés, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Veszprém és Vas megyében nem kapnak támogatást a szakképzési központok.

A gyógymasszőrképzést Hajdú-Bihar és Veszprém megyében, a gyógyszertári asszisztensek kinevelését Veszprém, Fejér, Heves, Vas és Zala megyében, a fogászati asszisztensi szakképzését pedig Fejér, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Veszprém megyében nem támogatják majd a tervezet szerint.

A csecsemő- és gyermekápolók 16, a mentőápolók 14, az ápolók 8 megyében és Budapesten csupán korlátozott finanszírozásra számíthatnak.

A lap hozzátette, hogy a gyakorló ápolók esetében a jelenlegi nulla helyett jövőre kilenc, az ápolók esetében pedig a meglévő négy mellett újabb hét megyében lesz korlátlanul támogatott a szakképzés. A csecsemő- és gyermekápolók számára Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében korlátlan támogatást ígér a tervezet.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×