eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghekkelték a korrupcióellenes népszavazást

Akár már kedden szavazhat az Országgyűlés a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbításáról. A témában Vágó Gábor korábbi LMP-s kezdeményezett népszavazást, és kezdte meg az aláírásgyűjtést. Aztán a Fidesz hétvégén támogatásáról biztosította az akciót.

A korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló népszavazási kezdeményezéssel összefüggésben már a hétvégén nyilatkozott az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti elnöke. Gulyás Gergely akkor azt mondta: nincs szükség referendumra a kérdésben, mivel a Fidesz megszavaz egy törvénymódosító javaslatot, amennyiben azt valaki benyújtja a parlamentnek.

"Mindig támogattuk"

Aztán a politikus hétfő délelőtt kiegészítette még azzal, hogy a választások előtt már nem lehetne tartani, s kétséges, hogy az elévülési idő 12 évre növeléséért a társadalom több mint 50 százaléka elmenne szavazni. Ha egyébként egyetértés, konszenzus van, felesleges a közvetlen demokrácia egyébként 5-6 milliárd forintba kerülő eszközét alkalmazni – tette hozzá, amit megerősített Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. "Az értelmes korrupcióellenes javaslatokat támogatjuk, akkor is támogattuk, ha az ellenzék leszavazta."

Hétfő délelőtt a Jobbik nyújtotta be a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény módosítását a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének emelése érdekében, amelynek napirendre tűzését a kormánypártok is támogatták.

"Félnek a népszavazástól"

"A Fidesz úgy fél a népszavazástól, mint az ördög a szenteltvíztől." Ezt már a népszavazási kezdeményezés ötletgazdája nyilatkozta az InfoRádiónak. Vágó Gábor nagyon fontos ellenzéki eszköznek nevezte a referendumot. A korábbi LMP-s képviselő úgy vélte, parlamenten kívül jobban el tudja érni céljait, mint a Házon belül.

"Újabb népszavazási kérdéseket fogok beadni a korrupcióval kapcsolatban" - jelentette ki. Vágó Gábor szerint a legfőbb ügyész újraválaszthatóságát is el kellene törölni, továbbá azt, hogy ezt a tisztséget ne töltse be egykori párttag.

Nem hagyják abba

"Van egy másik kérdés, a bérplafonnal kapcsolatban, amire továbbra is gyűjtjük az aláírásokat. Ezzel kapcsolatban törvénymódosítási javaslatot tudomásom szerint nem érkezett. A korrupcióval kapcsolatos módosítás ügyében pedig addig gyűjtjük a szavazatokat, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelenik a köztársasági elnök által aláírt törvény".

A BTK. módosításáról már kedden szavazhat a parlament.

Nem használta ki a lehetőségeit az ellenzék

A Nézőpont Csoport vezetője szerint fél évvel az országgyűlési választás előtt az ellenzék nem használta ki a lehetőségét arra, hogy megfelelően kommunikálja az üzeneteit. Mráz Ágoston Sámuel a parlamenti szezonkezdetről szólva az InfoRádiónak azt mondta: a kormányfő győztese lett a napirend előtti felszólalásoknak.

Az elemző beszélt a Vágó Gábor korábbi LMP-s képviselő által kezdeményezett népszavazás úgymond kormánypárti meghekkeléséről. "Ez inkább egy kampánykezdet és egy aláírás-felfrissítési akció volt, de azáltal, hogy a vitorlákból kivonja a kormánypárt a szelet, ez megnehezedett vagy ellehetetlenült".

A napirend előtti felszólalásokat értékelve Mráz Ágoston Sámuel elmondta: a hétfői parlamenti kezdés a 2018-as tavaszi kampány nyitányának is ígérkezhetett volna. A három, frakcióval rendelkező ellenzéki párt számára ez nagy lehetőség lett volna a következő hónapok stratégiájának meghirdetésére, amelyet mindegyikük elmulasztott.

"A Jobbik elnöke megfeledkezett a béruniós aláírásgyűjtéséről, közvetetten elismerve annak kudarcát. Az MSZP-nek strukturális hátránya is volt, hiszen Botka László nem képviselő, így csak Tóth Bertalan frakcióvezető ragadhatott mikrofont. Az LMP színeiben Szél Bernadett volt a leghatékonyabb, és tette emlékezetessé azt, hogy a párt miniszterelnök-jelöltjévé vált". Tehát azzal, hogy nem használták ki a napirend előtti felszólalásokat, a vita győztesévé tették a miniszterelnököt, aki kényelmesen el tudta mondani, hogy milyen eredményei vannak a kormányzásnak, és a számára kedves témát tudta napirendre venni, ez pedig a bevándorlás kérdése" - elemzett a Nézőpont Csoport vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×