eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Óriási felfordulás a Balatonon

Óriási felfordulás a Balatonon

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize.

Aki tegnap Balatonmáriafürdő környékén járt, meglepődve tapasztalta, hogy a víz alacsonyabb, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés - számol be az Időképnek Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

Ismert jelenség a tavon, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt tegnap is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott. 

A legnagyobb kitérés idején, tegnap este hatkor Keszthelyen extrém alacsony, 48 centiméteres vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, 121 centis árvizet, mindeközben a tó átlag vízállása 90 centi maradt. A kilendülés mértéke így 73 centiméter, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 centiméteres kilendülést is mértek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×