eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jön a vörös kód riasztás Magyarországon

Jön a vörös kód riasztás Magyarországon

Új eljárási rend lép életbe: rendkívüli hideg időjárás esetén az egyébként nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a hajléktalan emberek előtt - ez a vörös kód riasztás.

A hajléktalanok ellátásával összefüggésben csaknem 360 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett a kormány a krízisidőszak többletterheinek a finanszírozására, a többi között a diszpécserszolgálatok megerősítésére. Ezenkívül egy 50 millió forintos keretösszeget is biztosítanak a hajléktalanokat segítő szervezeteknek biztonsági tartalékként, hogy ha további igények merülnek fel a krízisidőszakban, akkor azokra legyen forrás – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Erre azért van szükség, mert egy júniusban megjelent törvénymódosítás szerint extrém időjárási körülmények esetén, amikor a meteorológiai szolgálat kettes fokú riasztást ad ki – mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb vagy 27 Celsius-foknál tartósan magasabb napi átlaghőmérséklet esetén –, a szociális és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter úgynevezett

vörös kód figyelmeztetést rendel el.

Az új eljárási rend idén télen lép először életbe, vagyis rendkívüli hideg időjárás esetén az egyébként nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a hajléktalan emberek előtt, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tudja fogadni a segítségre szorulókat – közölte az Emmi. Az új eljárási rendet november elsejétől, a krízisidőszak elejétől kötelező követni.

A legfrissebb adatok szerint nagy eltérések vannak megyénként a hajléktalanellátásra várakozók listáján. Budapest kiemelkedik a várakozók számát tekintve. Augusztusban 707 hajléktalan várt átmeneti szállásra. Nagy részük (74 százalék) budapesti intézménybe szeretne bekerülni. Idén az egyik leghidegebb téli hónapban, februárban 855-en vártak hajléktalanszállásra. A portál adatai szerint országosan 5549 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére. A budapesti helyek száma 3149, vagyis a fővárosban van az összes férőhely több mint fele. Az augusztusi adatok szerint az ország nyolc megyéjéből egyáltalán nem jelentettek várakozót. A megyék többségében azért regisztráltak ellátásra várókat: a legtöbbet, 524-et a fővárosban, a legkevesebbet, négy főt pedig Heves megyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×