Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halállisták Magyarországon - itt a legveszélyesebb utak felsorolása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A két legveszélyesebb magyar főúton több mint két tucat halálos baleset történt egy év alatt. Cikkünkből kiderül, hol történnek a legsúlyosabb balesetek az országban.

Az elmúlt évben az Alföldet keresztbe szelő 4-es úton 13, a dunántúli 6-os főútvonalon 12 halálos baleset történt, így ezek számítanak a legveszélyesebb hazai főutaknak – írja a HVG.

Ám az is igaz, hogy előbbi 352 kilométer hosszú, utóbbi 262 kilométeres, és vannak ezeknél rövidebb utak, amelyeken egy kilométerre vetítve történik a legtöbb baleset.

Ebből a megközelítésből kiindulva a Budapesttől Parassapusztáig futó,

78 kilométeres 2-es főút nevezhető leginkább halálútnak,

ahol tavaly 5 halálos, és 60 súlyos, vagy könnyű sérüléssel járó baleset történt. És ugyancsak veszélyes útvonalnak számít a Székesfehérvárról induló 8-as főút.

A cikkből az is kiderül, hogy az M1-es autópályán hozzávetőlegesen 3 naponta történik egy halállal, vagy súlyos sérüléssel végződő szerencsétlenség. Az 5-ös és a 7-es főúton négynaponta hívják a mentőket.

Az Európai Bizottság statisztikái szerint egymillió lakosra vetítve

Magyarországon 65 személy halt meg közúti balesetben 2015-ben, ez a szám megegyezik a Belgiumra vonatkozó adattal.

Az EU átlaga a vizsgált évben 58 haláleset.

A legtöbben, 98-an Bulgáriában haltak meg az utakon, Romániában és Litvániában 95 ez a szám. Ebből a szempontból Hollandia és Dánia (31-31), valamint az Egyesült Királyság (27) és Svédország (26) számít a legbiztonságosabbnak.