eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szédületes tempóval közelít a katasztrófa az üzletekben

Több áruházlánc leépítéssel reagált a garantált bérminimum emelésére, hogy ne növekedjen a bértömege, ráadásul a kereskedelemben dolgozók 70-80 százaléka egy forinttal sem visz többet haza havonta a kötelezően előírtnál – mondta a Világgazdaságnak Sáling József.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke arra reagált a lapnak, hogy a Blokkk.com figyelmeztetett: szédületes tempóban nő az üres álláshelyek száma a kereskedelemben. A portál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második negyedéves adatai alapján rávilágított:

míg 2013-ban 1698 üres álláshely volt a szektorban, addig idén már 5971, vagyis több mint 3,5-szer annyi.

Összehasonlításképp: a teljes versenyszférát tekintve 18 046-ról szökött fel ­48 460-ra a betöltetlen pozíciók száma, azaz itt kevésbé drasztikus, 2,7-szeres a növekedés.

Az ágazatban alkalmazottak közül átlagosan ötből négyen bruttó 161 ezer forintot keresnek, aminek a nettója 107 ezer forint.

A KASZ elnöke szerint nem találnak a bolthálózatok munkaerőt, legfeljebb egymástól szipkázzák el az embereket. Az elvándorlás elsősorban a szakképzettséggel rendelkezőket érinti - mondta Sáling József, aki szerint a nyugatra vándorló munkavállalók jelentős része nem áll meg a magyar határ innenső oldalán.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc szerint

  • egyrészt a közszférából a versenyszféra felé kellene irányítani a munkavállalókat,
  • másrészt dinamikusan csökkenteni kellene a munkaadói járulékokat.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×