Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen kampány várható Lánczi Tamás szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bővült a magyar kormány mozgástere - mondta a 2010 tavasza óta eltelt időszakról Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormány a migrációs politikájával és a ciklus eredményeivel kampányolhat, az erős ellenzéki kampánytémák viszont egyelőre nem körvonalazódnak - fejtette ki Lánczi Tamás.

„Egyedül a korrupció marad. Ahogy a kormánynál kötelező kűr az eredménykampány, az ellenzék kampányának pedig a korrupció pertraktálása az elengedhetetlen elem.”

A Századvég vezető elemzője arról is beszélt, hogy a kormányt megvédik a jó gazdasági mutatók és az elmúlt időszak növelte az ország mozgásterét.

„Magyarország nem függ olyan mértékben a külföldi hitelezőktől, mint 2010 előtt, amikor ki voltunk szolgáltatva a nemzetközi pénzpiacoknak. Magyarország visszanyerte a mozgásterét, sokkal inkább a saját érdeke körül forog, mint másoké körül. Ez olyan mozgásteret ad a kormányzatnak is, ami stabil alapot adhat az újraválasztásához. Ezt visszaigazolják a gazdasági eredmények, az emberek érzete és az is, hogy érzékelhetően megnőtt Magyarország mozgástere a nemzetközi térben. Hosszú idő után először mintha autonóm külpolitikát kezdett volna folytatni.”

Lánczi Tamás megjegyezte, hogy a pártok támogatottsága idén csak alig-alig, tendencia nélkül változott.

A külföldi választásoknak, az elemző szerint a magyar belpolitikára nem lesz hatásuk, ugyanakkor ha Észak-Korea körül tovább nőnek a konfliktusok, az a választási kampányban a kormányt segítené.