Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyévai Zoltán: nagyon fontos, amiről Juncker nem beszélt, pedig minket is érint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság elnöke délelőtt elmondott beszédében visszatért a testület eredeti feladatához, és igyekezett a 27-eket egymáshoz közelebb hozni, integrálni. A beszédet Gyévai Zoltán, a BruxInfó főszerkesztője elemezte az InfoRádiónak.

"A tavalyi beszédhez képest optimistább hangot ütött meg Jean-Claude Juncker. Ez részben összefügg azzal, hogy egy év alatt sok minden megváltozott. A gazdasági növekedés felgyorsult, és öt éve az EU növekszik, most már minden tagállamban. Ez a lakosság kedélyállapotára is jó hatással volt" - mondta az elemző, aki szerint ehhez jöttek ugyan kezdetben negatívnak látszó események - például a Brexit és Donald Trump győzelme az amerikai választásokon -, de később kiderült, hogy ezek az ellenkező irányba mobilizálták az uniós közvéleményt.

"Mindennek olyan hatása volt, hogy az Európai Unió és tagállamainak önbizalma megerősödött. Ha úgy tetszik, az EU rátalált egy olyan programra, olyan ívre, amelyen végig tud menni. Viszonylag jól be lehet határolni, hogy milyen témákra koncentrál - ilyen például a védelmi politika és a védelmi unió, vagy az eurózónán belüli reformok, valamint a szociális téma napirendre kerülése" - mondta Gyévai Zoltán.

Jean-Claude Juncker beszéde a Bruxinfó főszerkesztője szerint egy integráló beszéd volt, megpróbálta kinyújtani a kezét minden irányba. Egy képpel operált az elnök - idézte fel a főszerkesztő. Eszerint egy tüdőnek is két része van, és az EU-nak is: a nyugati és keleti részének egyaránt lüktetnie kell, különben az egész uniós integráció nem kap levegőt. Ez volt az EB-elnök pozitív üzenete.

A negatív üzenetek a Magyarország és Lengyelország címére küldött jelzések voltak, anélkül, hogy a két ország nevét Jean-Claude Juncker kimondta volna. Emellett a beszédének a jövőről szóló részében nagy hangsúlyt helyezett a jogállamiságra. "Ezek olyan jelzések, hogy vannak pontok, ahol van egy vörös vonal, és ezt jeleznünk kell" - utalt Gyévai Zoltán az EB-elnök negatív üzeneteire.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet egy dologra, ami véleménye szerint figyelemre méltó Magyarország szempontjából: "Jean-Claude Juncker ugyanis - bizonyos szempontból Emmanuel Macron víziójával szemben -

nem is tett említést a többsebességes Európáról, és még kevésbé a "mageurópa" gondolatáról.

Ehelyett amellett tört lándzsát, hogy az EU 27-eknek Nagy-Britannia kilépése előtt és után is együtt kell menetelniük tovább" - mondta a Bruxinfó főszerkesztője.