Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vándorútra kelnek a Seuso-kincsek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan több megyei jogú városban is megtekinthetik majd a Seuso-kincseket. A kormány döntött arról, hogy a korábban a Parlamentben látható leletegyüttes vándorkiállításának megszervezésére és lebonyolítására 300 millió forintot biztosít.

Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg

– ezekben a városokban lesznek láthatóak hamarosan a Seuso-kincsek. A kincsek szállításáról, annak útvonalának biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd. A tároló vitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére és a vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.

A határozat szerint az iskolák, valamint a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmények tanulói iskolai kirándulás keretében - akár szombaton is - díjmentes vasúti utazással látogathatják meg a vándorkiállítás helyszíneit.

A Seuso-kincseket a kormány két lépésben - az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron - vásárolta vissza. A tárgyalásokat vezető Baán László akkor az InfoRádiónak azt mondta: a becsült piaci ár töredékéért sikerült visszaszerezni ezeket a kivételes műkincseket.

"Egy olyan műtárgy-együttesről van szó, amely a maga nevében a legjobbak közé tartozik a világon, hiszen a késő-római ötvösművészeti leletek közül a legértékesebbnek minősül nemzetközi összehasonlításban is. Ilyen értékű lelet nemhogy az országban nem volt eddig, hanem

a világon is párját ritkítja.

Arról az időről tanúskodik, amelyben Magyarország mai területe Pannóniaként része volt a Római Birodalomnak, sőt számos császár is került ki innen. Annak a történelmi kontinuitásnak, amelynek Magyarország is része, egy nagyon fontos előzménye.”

A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megnézni, a végleges helye – a vándorkiállítás után a Nemzeti Múzeumban lesz. A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy sikertelen volt a tároló vitrinekre kiírt közbeszerzés, mivel a múzeum drágállta az ajánlatokat, és bürokratikus nehézségek is akadtak.