eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk - mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora a CEU idegtudományi szimpóziumán az InfoRádiónak.

„Az a struktúra, ami a térbeli tájékozódáshoz szükséges, egyúttal a memóriánk struktúrája is.” Amire emlékszünk, a jó és rossz emlékek, ennek segítségével alakulnak ki – tette hozzá a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora. Buzsáki György a kutatásról elmondta: arra voltak kíváncsiak, hogy a négy térképalkotó mechanizmus hogyan képes egy egészen más típusúnak tűnő aktivitást, az emlékezetet működtetni.

„Az emlékezet is utazás, mentális utazás a múltba.”

Buzsáki György elmondta, az derült ki, hogy ezek egymással szorosan összefüggnek, ugyanazok a sejtek ugyanazokat a dolgokat végzik. Ugyanolyan algoritmusokat produkál, amikor a külvilág segítségével mozog egy állat, vagy amikor egy ember eldönti, hogy jobbra vagy balra megy, szó szerint és átvitt értelemben is – magyarázta a professzor.

„A döntéshozatalokat, a fizikai és a mentális navigációt is ugyanazon struktúrák, sejtek és mechanizmusok hozzák létre.”

A folyamat megértése közvetlenül, holnap még nem segít, de a kutatásnak nagy jelentősége lehet minden mentális és sok neurológiai betegség kezelésében – mondta Buzsáki György.

„A fölfedezett minta mechanizmusa mindenféle Alzheimer-modellben és sok más betegségben is megváltozott, ami komoly problémát okoz.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×