eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vekerdy Tamás: a felnőttek elveszik a gyerekkort a gyerekektől

Vekerdy Tamás: a felnőttek elveszik a gyerekkort a gyerekektől

A felnőttek átviszik a gyerekekre a szorongásaikat, holott például az sem feltétlenül igaz, hogy a jó tanulókból sikeres felnőttek lesznek - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Vekerdy Tamás pszichológus, író.

Általánosan elfogadott alaptétel a nyugati fejlett társadalmakban, hogy a kreativitás és a kritikai érzék lesz a legfontosabb a következő évtizedekben - hangsúlyozta Vekerdy Tamás, hozzátéve, hogy a többi információt megnézi majd a neten a gyerek, begyűjti majd máshonnan.

"A kritikai érzéket egyelőre a magyar iskola szemtelenségnek nevezi, és nem tolerálja. Zömmel.

Mindig vannak remek tanárok, akik imádják a szemtelen kamaszokat, de ez a törpe kisebbség. A kreatív ember gondolkodása divergens, széttartó; jön a feladat, agyrobbanás, ezer dolog jut eszébe, ami látszólag nem tartozik oda. Amire a »Ne hadoválj, kisfiam, válaszolj a kérdésre!« választ kapja, pedig az új, a kreatív, az innovatív megoldás ebből az ezer, látszólag oda nem tartozó dologból jönne ki. A magyar iskola ezt nem tűri.”

Az író-pszichológus szerint le kellene számolni az iskolai eredményekről szóló hamis illúziókkal.

„A felnőttek szoronganak. A maguk előrejutása, élete, egzisztenciája ügyében is, és ezt átviszik a gyerekekre: ő is teljesítsen, az lesz jó neki.

Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz.”

Vekerdy Tamás ugyanakkor úgy látja, hogy ott könnyebb ma gyereknek lenni, mint korábban, ahol a felnőtt világ nem akarja elvenni a gyerekkort a gyerekektől.

"Jobb helyzetben vannak ma a gyerekek, mert többféle lehetőség van ma előttük -  már ahol nincs irtózatos szegénység, mert Magyarországon sok gyerek nagy szegénységben él. Ugyanakkor rossz is ma gyereknek lenni, mert az idő valahogy elfogyott a felnőttek világában, és azt hiszik a felnőttek, hogy jobb minél előbb felnőtté válni, ezért

elveszik a gyerekkort a gyerekektől.

De ez nem magyar sajátosság" - mondta Vekerdy Tamás arra a kérdésre, hogy jó-e ma gyereknek lenni. 

A kapcsolódó hanganyagok között a Vekerdy Tamással felvett teljes beszélgetést is meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×