Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A földi és légi felderítés még egy hónapig tart Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig 11 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A kormányhivatalok július eleje óta ellenőrzik a parlagfüves területeket. A földi és légi felderítés még egy hónapig tart - közölte az InfoRádióban a a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Gábriel Géza jelezte, a törvényi előírások szerint júliusi 1-jén kezdődtek meg a parlagfűmentesítési kötelezettség hatósági ellenőrzése. Jelenleg csaknem 2500 hektárnyi parlagfüves területet fel, amiért több mint 11 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki – tette hozzá a Földművelésügyi Minisztérium növény- és talajvédelmi osztály főosztályvezető-helyettese.

„A szezon még tart, fővirágzásban vagyunk. Azokon a területeken, ahol a földhasználó nem tett eleget a parlagfűmentesítési kötelezettségének, szabadon virágzik a parlagfű. Ezeket a területeket szűrjük ki.”

A parlagfű az első fagyok megjelenéséig, általában október közepéig él – mondta Gábriel Géza.

„Még rengeteg idő áll rendelkezésre a földhasználóknak, hogy teljesítsék a kötelezettségüket, és a hatóságoknak, hogy ezt ellenőrizzék.”

Belterületen az önkormányzat jegyzője jogosult a felderítésre, illetve az ellenőrzés elrendelésére, külterületen pedig a földhivatalok végzik a felderítést, a növényvédelmi hatóság pedig a bírság kiszabásáért felelős – mondta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

„A felderítés földi úton, szervezetten és bejelentések alapján, valamint légi úton is zajlik. Az ország bármely pontján feltűnhet a helikopter. A földi bejárást kiegészítve, nagy területhatékonysággal lehet így ellenőrizni, hogy a földhasználók betartották-e a parlagfűmentesítési kötelezettségét.”

Ha az ellenőrzés során parlagfűvel szennyezett területet találnak, először a parlagfűmentesítés történik: közérdekű védekezést rendelnek el. Ha azt a földhasználó nem teljesíti, vállalkozó kaszálja le a területet – jelezte Gábriel Géza.