Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lázár János elárulta, mit tart nagy kudarcnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kvótaperben született ítélet, a Tesco-sztrájk és az euró bevezetéséről tervezett népszavazás is szóba került a csütörtöki Kormányinfón.

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság "belekavarja" a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amelyet arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Úgy vélte, az unió mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – fejtette ki.

A kvótaperben szerdán született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János szerint a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban - mondta, hozzátéve: "ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le".

Kiemelte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.

Kudarc a boltzár elbukása

A kiskereskedelmi törvénycsomagra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a téma napirenden van, de

nem hiszi, hogy ebből javaslat lesz, mert nincs meg hozzá a többség a frakcióban.

A Tesco szakszervezeteinek sok kérdésben igazuk van – közölte a cégnél bejelentett sztrájk ügyében a miniszter. Sajnálja, hogy több ezer anyának dolgoznia kell vasárnap az áruházakban. A vasárnapi boltzár elbukása kapcsán azt mondta, hogy személyes kudarcnak és a kormányzás kudarcának tartja, hogy nem sikerült meggyőzni az embereket ennek hasznosságáról.

Értelmetlen népszavazás

Értelmetlennek tartja az euró bevezetéséről tartandó népszavazást a tárcavezető. Lázár János szerint ugyanis aki uniós tag, az vállalta, hogy bevezeti az eurót – csak az a kérdés, hogy mikor lesznek meg ennek a feltételei.

Megkérdezték a minisztert arról is, hogy igaz-e a 24.hu értesülése arról, Kósa Lajost leváltják a Fidesz-frakcióvezetői posztjáról. Lázár János közölte: úgy tudja, még nem született ilyen személyi döntés, de azt nem tudja, hogy fog-e.