eur:
394.1
usd:
370.28
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A világnak is drága a dohányzás

A világnak is drága a dohányzás

Megdöbbentő adat: a magyar iskolás gyerekek tizenkilenc százaléka alkalmi dohányos. Huszonegy százalékuk pedig nemzet dohányboltban veszi meg a cigarettát - írja a Magyar Nemzet.

A CNN szerint 267 ezer gyerek dohányzik rendszeresen Indonéziában, ezt a világot körbejáró, láncdohányos, akkor kétéves gyerekről készült fotóval összefüggésben jegyezték meg, ahogy azt is, ebben az országban a legmagasabb a dohányzó férfiak száma.

A világnak is drága a dohányzás

A Magyar Nemzet azt írja, a 2017-es dohányzásmentes világnap alkalmából a Tobbacoatlas.org összeszámolta, mennyibe kerül a világnak a füstölés. A kétbillió dolláros összeg harminc százaléka a dohányzás hatásainak közvetlen költsége, azaz a betegségek kezelésére megy el. Nigar Nargis, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint ez az összeg a világ gazdasági kibocsátásának két százaléka, amit sokkal hasznosabb dolgokra, oktatásra és az egészségügy fejlesztésére lehetne befektetni.

Hazánkban 12 millió dollárra (több mint hárommilliárd forintra) rúgnak a dohányzás okozta költségek. Romániában ez 14,9 millió, Ukrajnában 12,9 millió, Ausztriában pedig 8,5 millió. A legnagyobb összeg az Egyesült Államoknál szerepel, 531 millió dollár, ezt követi Indonézia 196 millióval, majd Oroszország 153 millióval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×