eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Jogszerű, hogy a magyar közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni - a nap hírei

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogszerű, hogy a magyar közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a költségvetési tartalékból kell rendezni a tanárok bérét. Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről képviseli Magyarországot az Oscar-díjért folyó versenyben.

Nem sérti a tulajdonhoz való jogot és a megkülönböztetés tilalmát az a magyar nyugdíjszabály, amely értelmében a közszférában nem lehet egyszerre fizetést és nyugdíjat is kapni. Így döntött másodfokon az Emberi Jogok Európai Bírósága, és ezzel megváltoztatta az első fokú ítéletet. Egy férfi 2013 decemberében fordult a bírósághoz, amely első fokon még neki adott igazat. Másodfokon viszont a testület már úgy foglalt állást, hogy a magyar szabályozás megfelelő egyensúlyt teremt a közérdek és az alapjogok védelme között, célja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása.

Először fordult elő, hogy negatív átlagos hozammal tudott állampapírt értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ. Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint ez azt jelenti, hogy a kötvények megvétele után is a befektető és nem a kibocsátó fizeti a kamatot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adatokat értékelve azt hangsúlyozta: a gazdaság növekedése megerősítette a piac szereplőit abban, hogy érdemes befektetni Magyarországon.

Nyíregyházi gyárából 70 embert bocsát el a Lego dán játékgyártó, amely világszerte leépítéseket jelentett be. Tóth Csaba, a magyarországi társaság HR igazgatója csak annyit közölt, hogy a cég csoportos létszámcsökkentést hajt végre a törvényi előírásoknak megfelelően. A Lego elnöke azt mondta, hogy a világszerte 1400 embert érintő leépítés elsősorban az adminisztrációs és értékesítési területen dolgozókat érinti, és nem a termelésben foglalkoztatottakat.

Emelkedő utaslétszám mellett folyamatosan növekszik a MÁV árbevétele, a cég adósságállománya pedig az év végére 54 milliárd forintra csökkenhet. Dávid Ilona elnök-vezérigazgató azt mondta: az utóbbi években egy sor olyan fejlesztés történt, amely kiszámíthatóvá teszi a társaság gazdálkodását, és a szolgáltatások minőségét is javítja.

A második negyedévben 3,2 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedéséhez a szolgáltatások 1,5, az ipar 0,7 és az építőipar 0,8 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a költségvetési tartalékból kell rendezni a tanárok bérét a szeptemberi differenciált emelés után. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2013-ban elkezdett bérrendezés nem a kormány akkori ígéretei alapján valósult meg, mert 2014 óta már nem a minimálbérhez igazodik az emelés mértéke. Az érdekképviseleti vezető elengedhetetlennek nevezte az oktató-nevelő munkát végző iskolai dolgozók bérrendezését is, mivel az ő bértáblájuk 2008 óta nem változott.

A legjobb 500 közé került a Semmelweis Egyetem a felsőoktatási intézmények egyik világ-rangsorában. A londoni székhelyű Times Higher Education listájának az élén angol és amerikai intézmények állnak. Az ezres listára felkerült az ELTE, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a Műegyetem, a Corvinus és a Debreceni Egyetem is.

Hitelesítette a korrupciós cselekmények hosszabb elévülési idejéről szóló népszavazási kérdést a Kúria. A testület ezzel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését. A Vágó Gábor, volt LMP-s parlamenti képviselő által magánszemélyként benyújtott kezdeményezés szerint a korrupciós cselekmények legalább 12 év után évülhetnének csak el.

Megszavaztatja tagjait a Demokratikus Koalíció az ellenzéki összefogásról. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az InfoRádióban elmondta, két kérdést tesznek majd fel, az egyik arról szól, hogy az általuk demokratikusnak tartott ellenzék mind a 106 egyéni körzetben indítson közös jelöltet. A másik pedig arról, hogy elutasítsák-e a közös listát, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc.

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről képviseli Magyarországot az Oscar-díjért folyó versenyben – közölte a nemzeti filmalap. Az alkotás februárban elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet.

Szombaton 11 órakor lesz Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező temetése a Fiumei Úti Sírkertben. A nemzet művésze augusztus 30-án, 91 évesen hunyt el.

Az Egyesült Államokban hatályon kívül helyezi a kormány azt a programot, amely eddig megvédte a kiutasítástól az illegálisan az országban tartózkodó fiatalokat. Az igazságügyi miniszter arra hivatkozva minősítette alkotmányellenesnek a Barack Obama előző elnök által öt éve bevezetett rendszert, hogy az elveszi a munkalehetőséget az amerikai állampolgároktól és nyíltan megkerüli a bevándorlási törvényeket. A program 800 ezer fiatalt érintett.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×