eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Ma senkinek se fájjon a foga fogorvosra

Ma senkinek se fájjon a foga fogorvosra

Csak sürgősségi beavatkozásokat végez hétfőn, kedden és szerdán a tb-betegeket ellátó fogorvosok egy része. A finanszírozás elégtelensége miatt tartandó forgalomlassító demonstrációhoz várhatóan 750-1000 doktor csatlakozik, így az akár mintegy hárommillió ember ellátását is érintheti országszerte, elsősorban a déli megyékben - írja a Magyar Idők.

Egy éve sürgetik az alapellátó, vagyis a tb-támogatott betegeket ellátó fogászatok finanszírozásának növelését a fogorvosok. Amíg ugyanis az ágazati bérmegállapodásnak köszönhetően a kórházakban határozottan emelkednek a fizetések, és a szintén az alapellátáshoz tartozó háziorvosok praxisára jutó bevétel is folyamatosan nő, az állami fogászatok bevételei alig emelkedtek az utóbbi években. Jelenleg átlagosan 800 ezer forint egy praxis havi bevétele, ebből kell fedezni a doktorok saját fizetését és az asszisztenciáét, azok járulékait, a rezsiköltségeket, valamint a betegellátáshoz szükséges anyagokat, fogyóeszközöket.

A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint a praxisok rentábilis működtetéséhez legalább havi 1,4 millió forint bevételre lenne szükség.

A tiltakozást szervező keszthelyi fogorvos a lapnak elmondta: az alapellátásban dolgozó, tb-betegeket ellátó, nagyjából 2850 fogorvos közül az előrejelzések alapján legalább 750-en, de akár ezren is részt vesznek a munkalassító akcióban, így akár hárommillió ember fogászati ellátását is érintheti országszerte.

A legtöbb fogorvos a déli megyékből, Somogyból, Zalából, Baranyából és Bács-Kiskunból jelezte, hogy csatlakozik a megmozduláshoz, és ez idő alatt a tiltakozó doktorok csak sürgősségi eseteket látnak el.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×