eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fontos probléma a Balatonnál - légi felvételekből derült fény a mértékére

Fontos probléma a Balatonnál - légi felvételekből derült fény a mértékére

A várhatóan ősztől hatályossá váló új balatoni nádminősítési térkép elkészítésekor a szakemberek azt tapasztalták, hogy nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt években a nádasok belsejében, takarásában illegálisan kikötött horgászcsónakok, vitorlások, valamint az illegális bejárók, stégek száma a Balatonban, ezért véleményük szerint a tó szempontjából stratégiai fontosságú nádasok jóval nagyobb védelmére lesz szükség a jövőben.

Pomogyi Piroska, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa elmondta: ötévenként esedékes az alkalmanként másfél évig tartó, légi felvételek és terepbejárás alapján történő nádfelmérés.

Az öt évvel korábban mért 1230 hektár körüli balatoni nádas-állományhoz képest most 30 hektárnyi csökkentést tapasztaltak, ami nem számít soknak, viszont jelentős minőségromlást takar.

Sok az illegális stég, bejáró és feltöltés

A légi felvételek tanúsága szerint több mint 1700, többségében illegális stég, bejáró, illetve feltöltés található a Balatonban, és kétezer nyiladék, főként csónakok, vitorlások, jachtok kikötésére. A zömmel emberek okozta nyiladékokon betörő hullámok lassan tönkreteszik a nádasokat, először a minőségük romlik, majd évek alatt kipusztulhatnak.

Fonyódnál van olyan hely, ahol 30-40 vitorlás, többségében horgászcsónak van a nádas takarásában, Zánkánál, Ábrahámhegyen egymást érik a bejárók, Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen pedig szinte már nem férnek el az illegális stégek - fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta, a hatóságok hatékonyabb fellépése mellett szükség lenne az emberek tudatformálására is,

az önző szempontok miatt rongált nádasokban hosszútávon jóvátehetetlen károk keletkeznek.

Kifejtette, a nádas a vízszint emelkedésére és a rongálásra visszavonul, miközben a mostani nádasokat meg kellene őrizni a Balatonon vízminőségének és partjának védelmére, illetve a tó élővilága és a madarak miatt.

Nem elég a területi arányokat figyelni, hiszen a jó minőségű nádas sokkal jobban betölti szerepét - figyelmeztetett Pomogyi Piroska. Közölte, az viszont pozitív, hogy nőtt a hínáros részek aránya a partközeli medencerészeken, ami nagyon jó vízminőséget jelez.

Terjed az akváriumba való csavarhínár

Észlelték azonban azt is a nádfelmérést végző szakemberek, hogy terjed a csavarhínár (Vallisneria). Keszthelynél, a Helikon Hotel előtti vízterületen már mintegy kéthektárnyi területet hódított meg a meleg-égövi, akváriumba való növény, amit 2-3 éve észleltek először a Balatonban.

Valószínűleg akvaristák közreműködésével, csónakokkal, vitorlásokkal hurcolták be az invázióra hajlamos csavarhínárt a tóba, ami az emberre különösebb veszélyt nem jelent, viszont térhódítása jól jelzi a klímaváltozást - számolt be a szakember.

A Balaton-parti beruházások hatósági engedélyezéséhez alapdokumentumnak számtó új balatoni nádminősítési térkép a nyáron készült el. Várhatóan ősztől válik hatályossá, év végéig pedig megszületik az első balatoni nádgazdálkodási terv.

Romlik a nádas minősége

A jó minőségű, első-másodosztályú nádas aránya számottevően, mintegy 260 hektárral csökkent, míg a gyengébb, harmad-negyedosztályú nádasok aránya körülbelül 230 hektárral nőtt.

  • A felvételek tanúbizonysága szerint 36 ezer négyzetméternyi területről kiirtották a nádat, különösen Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatongyörök térségében, több kisebb részen pedig Balatonfenyvesnél.
  • Pomogyi Piroska úgy látja, a szükségesnél ritkább aratás is közrejátszik a minőségromlásban, célszerű lenne a nádasok felét legalább két-három évenként learatni, aminek a negyede sem teljesült az utóbbi években finanszírozási és technikai gondok miatt.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×