eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Változások a lombikbébi programban

Változások a lombikbébi programban

Kibővíti a kormány a lombikprogram-eljárások támogatását és növeli az ezekhez kapcsolódó gyógyszertámogatásokat is.

A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számának bővítését jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A változás az lesz, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is

négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam

– közölte.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra növelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig a gyógyszert felíró orvos egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert.

A lombikbébiprogram azután vált újra a közbeszéd tárgyává, hogy Veres András győri megyés püspök augusztus 20-i szentbeszédében, illetve egy a Magyar Nemzetnek adott interjúban is úgy látta, hogy a lombikbébiprogram hátterében tudatlanság áll, és e tudatlanság mértékétől függ, hogy mekkora a bűn.

„A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a katolikus egyház számára” - tette hozzá Veres András.

A megyés püspök szavai többekben megütközést keltettek,

majd néhány nappal később Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára tette egyértelművé a kormány részéről, hogy támogatják a lombikbébiprogramot. Mint mondta: a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, nem lehet elítélni őket. Balog Zoltán, a tárca vezetője pedig úgy látta, hogy ugyan szigorítani kell a szabályozást a meg nem születő embriók kérdésében, de örülni kell a megszülető gyerekeknek.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, érintett szülőként szintén kiállt a lombikbébi program mellett, legutóbbi videóüzenetében pedig úgy fogalmazott: „minden negyedik magyar család a meddőség problémájával szembesül. Nem megbélyegezni kell ezeket az embereket, nem bűnösnek titulálni, hanem minden eszközzel segíteni.”

A magyarországi lombikbébiprogramok mintegy 70 százalékát végző Kaáli Intézet részéről Kőrösi Tamás orvosigazgató reagált nyílt levélben, amelyben aláhúzta: „Nem játszunk Istent: nem, nem, soha! Ellenben sokszor érezzük a Teremtő leheletét az arcunkon, bátorító kezét a vállunkon.”

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes azonban a HírTV-nek nyilatkozva az intézetet is kritizálta.

„Miután a Kaáli Intézetben nem kerül minden magzat beültetésre az anyaméhbe, felmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe” - fogalmazott.

Erre az intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza reagált a csatornának, aki rámutatott, hogy embriókkal nem kereskedhetnek és nem is dobják ki őket, ilyen eset pont egy állami intézetben fordult csak elő, amikor több mint 10 évvel ezelőtt nem szerezték be a fagyasztáshoz szükséges hűtőt.

„Ezt csak Magyarországon merték megcsinálni, egy állami intézményben. A katolikus egyház hol volt akkor? Hol volt akkor a kormány?” - hangsúlyozta.

Az állam jelenleg 6000 lombikbébi eljárást finanszíroz évente. 

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×