eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rekordot döntött az üres háziorvosi praxisok száma

Rekordot döntött az üres háziorvosi praxisok száma

Jelentősen nő a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzetek száma - írta a Magyar Nemzet.

Évek óta nem volt olyan sok üres háziorvosi praxis, mint most. Jelenleg 317-ben nincs állandó háziorvos, ezek közül pedig 65 házi gyermekorvosi körzet – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítés szerint míg 2015 júliusában 231 betöltetlen körzet volt, addig 2016 januárjában már 238, tavaly decemberben pedig 281. A helyzet idén csak rosszabb lett: márciusban már 287 üres praxis volt, és alig öt hónappal később ez a szám további harminc körzettel bővült. A betöltetlen praxisok jellemzően az ország félreeső területein találhatók, ráadásul gyakran több kisebb környező település ellátásáért kellene felelnie a háziorvosnak. Most került fel a listára a Baranya megyei Sellye, a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós és Pirtó is.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén már 2004 óta betöltetlen a praxis.

Nehéz helyzetben vannak például Györgytarló, Putnok, Tiszabő és Mezőhék lakosai, akik 13 éve várnak állandó háziorvosra.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke korábban azt mondta: Magyarországon a háziorvosok kétharmada nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses. Az elnök szerint az volna a megoldás, ha a háziorvosok jövedelmét magasabb szintre emelnék, mint amennyit egy orvos a kórházban tud megkeresni.

Annak érdekében, hogy a körzetekbe orvost találjanak, a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési, valamint praxisvásárlási támogatást nyújt, ám az előző két évben nem sikerült felhasználni a 750 millió forintos keretösszeget. Idén a letelepedési támogatásra pályázók már a korábbi összeg dupláját kaphatják. Egy 60 hónapja üres praxis esetében 20 millió forint jár a nyertes pályázónak. A májusi adatok szerint ennek ellenére 11 orvos kapott támogatást.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×