eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Küszöbön a Tescók bezárása

Több millió forintból hozott létre sztrájkalapot a Munkástanácsok, illetve a szakszervezeti konföderáció egyik tagja, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyből a Tesco áruházláncnál kilátásba helyezett munkabeszüntetés idején kieső napi jövedelmek egy részét fizethetik ki a sztrájkban részt vevő dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők. Az áruházlánc szerdán fogadja a sztrájkbizottságokat, és amennyiben nem közelednek az álláspontok, már a jövő hét egyik napján zárva maradhatnak a Tescók.

Elkülönített sztrájktámogatási alapot hozott létre a Tescónál elsőként megalakult sztrájkbizottság mögött álló Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). A Munkástanácsokkal közös kezdeményezés célja, hogy az áruházláncnál kilátásba helyezett szeptemberi munkabeszüntetés idején kiesett fizetéseket ebből a pénzből pótolják a jogaikért harcoló munkavállalók számára – értesült a Magyar Idők. A több millió forintos sztrájkalapból a naponta átlagosan nettó 1-2 ezer forintot kereső dolgozók valamennyien arányosan kapják majd kézhez a szakszervezeti juttatást.

Magyar Időknek Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnök elmondta, a cég központjában már készülnek a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis arra, hogy előre bejelentett időpontban az országos bolthálózatnál leteszik a munkát a dolgozók, aminek következtében több áruház működése teljesen leállhat.

"A napokban egyes áruházak vezetői már elkezdték összeszámolni azokat a dolgozókat, akik részt vennének az akcióban, azzal a szándékkal, hogy felkészüljenek a kieső munkaerő pótlására a diákszövetkezeteken keresztül. Más kérdés, hogy az iskolai időszakban tervezett sztrájk során ily módon megoldható lesz-e az üzletek működtetése" – jegyezte meg a sztrájkbizottság vezetője.

A Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: országos szakszervezeti konföderációként minden segítséget megadnak a legnagyobb kiskereskedelmi foglalkoztatónál kialakult munkaügyi vita sikeres rendezéséhez a KDFSZ-nek, ezért jogi szempontból, és szakmai tapasztalataikkal is támogatják a dolgozók törekvéseit.

Bubenkó Csaba elmondta, ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco képviselőivel, az egységes követelésekről szóló tárgyaláson a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének sztrájkbizottsága is jelen lesz. Amennyiben a mai nap folyamán sem sikerül közelíteni az álláspontokat, a jövő héttől bármelyik nap sor kerülhet a törvényes tescós sztrájkra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×