eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megdöbbentő összeg - ennyibe kerül az iskolakezdés

Megdöbbentő összeg - ennyibe kerül az iskolakezdés

15 ezer forinttól akár 100-150 ezer forintig is terjedhet az az összeg, amelyet egy-egy gyermek beiskolázására költenek a szülők, és még ehhez jöhetnek hozzá a különórák költségei - mondta az InfoRádióban Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

Az első osztályosok beiskolázása hordoz igazán komoly költségeket – jelentette ki az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

„A tanítónénik mindenféle remek dolgokat kitalálnak, hogy mit kell még a szülőknek megvásárolniuk.”

Salamon Eszter hozzátette, a többi évfolyamon mindez változó, a tanár elvárásai mellett attól is függ, hogy a szülő és a gyerek miben állapodik meg, füzetből például lehet 30 és háromezer forintosat is venni.

„Az egy nevelési feladat, hogy megtanítsa a gyereket arra, ezek nem örökre vásárolt termékek. Sok esetben a pedagógust is rá kell erre ébreszteni, ha extrém igényekkel lép fel. Sajnos nehéz helyzetbe kerültek a szülők, amióta ezt a rendszert bevezették, mert korábban minden, a pénztárcájukat érintő dolgot kötelező volt megbeszélni, a mai jogszabályok szerint azonban

a tanító, a tanár azt kér, amit akar, a szülőnek két választása van: megveszi vagy másik iskolába viszi a gyerekét.”

Arra az esetre ha egy pedagógus extra igényekkel lép fel, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja azt tanácsolja, meg kell próbálni beszélni vele, vagy az iskolavezetőséget érdemes megkeresni.

„Nehézség az is, hogy bizonyos fajta, tankönyvnek látszó dolgot a gyerekek ingyen kapnak, de sok pedagógus nem ebből tanít. Ha olyan taneszközt választ, ami látszólag olyan, mintha tankönyv lenne, azt a szülőknek meg kell venniük, ráadásul teljes áron, mert már nincsenek kedvezmények a szívesen használt könyvekre.”

Az iskolakezdés költségei 15 ezertől akár 100-150 ezer forintra is rúghatnak,

ahogy a különórák árai is különbözőek lehetnek – mondta Salamon Eszter.

„Az a baj, hogy egyre kevesebb tanórán kívüli tevékenységre van lehetőség az iskolákban, ezért bizony ki kell fizetni a legalább havi 8-10 ezer forintos tagdíjat a sportegyesületnél. Kérdés, hogy az iskolában elegendő-e a nyelvoktatás, vagy külön nyelvtanfolyamra is járatják a szülők a gyerekeket. A különórákat az iskolában érdemes követelni, hogy a tanulás mellé ne kelljen magántanárt fogadni.”

A tanórán kívüli tevékenységek költségei akár a havi százezer forintos nagyságrendig terjedhetnek – tette hozzá az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×