eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szeptemberben dől el a kvótaügy - a nap hírei

Fokozott biztonsági intézkedésekre és forgalomkorlátozásokra kell számítani az orosz elnök hétfői budapesti látogatása miatt. Szeptember 6-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság a kvótaperben. Elhunyt Lorán Lenke színésznő, 90 éves volt. A nap legfontosabb hírei augusztus 27-én.

Az orosz elnök is részt vesz hétfőn Budapesten a dzsúdó-világbajnokság megnyitóján. Vlagyimir Putyin a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnökkel munkamegbeszélést is tart majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak megerősítette: Vlagyimir Putyint a Nemzetközi Dzsúdószövetség tiszteletbeli elnökeként hívták meg Magyarországra. A délutáni látogatás miatt biztonsági intézkedésekre, korlátozásokra, terelésekre kell számítani, a többi között a Papp László Budapest Sportaréna környékén. A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint a hatóságok a korlátozásokat csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn.

Szeptember 6-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság a kvótaperben - közölte a luxembourgi székhelyű testület. A magyar kormány 2015 végén kérte az összesen 120 ezer menekült elosztásáról szóló uniós belügyminiszteri döntés megsemmisítését, amely alapján Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia Görögországból, illetve Olaszországból. A bíróság illetékes főtanácsnoka júliusi állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta.

Ellentétesnek tartja az európai szellemiséggel a menekültek befogadásának elutasítását a német kancellár. Angela Merkel a Welt am Sonntag című német lapnak arról is beszélt, hogy 2015 szeptemberében azért indultak menekültek Magyarországon gyalog az osztrák határ felé, mert megtévesztették őket. A Kereszténydemokrata Unió elnöke úgy fogalmazott: nem lehet elfogadni, hogy minden terhet Olaszország és Görögország viseljen, el kell osztani a menekülteket a tagállamok között.

Az Afrikából Európába érkező migrációs hullám ellenőrzéséről és kezeléséről tartanak csúcstalálkozót hétfőn Párizsban az érintett uniós és afrikai államok vezetői. A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint az Európai Unió vezető országai meg kívánják erősíteni, hogy támogatást nyújtanak Csádnak, Nigernek és Líbiának a migrációs hullám kezeléséhez.

Spanyolországban 16-ra emelkedett az augusztus 17-i barcelonai gázolásos merénylet halálos áldozatainak száma, miután egy 51 éves német nő a kórházban belehalt sérüléseibe. További 24 ember még kórházban van a katalán városban. Közülük ötnek válságos az állapota. A barcelonai és a cambrilsi támadásokban 16-an meghaltak és több mint 150-en megsebesültek.

Elöntötte a víz Texasban Houston utcáit a Harvey hurrikán okozta áradás miatt. Eddig több mint ezer embert mentettek ki otthonából. A térségben 3-an haltak meg. A városba vezető utak is megközelíthetetlenné váltak és lezárták Houston repülőterét is, amelyet legkorábban hétfőn nyithatnak meg.

A magyar járműipar kiemelkedő európai szerepéről beszélt a Hungaroringen a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kamion Európa-bajnokság helyszínén azt mondta: az ágazat termelési értéke új rekordra emelkedik az idén, meghaladja a nyolcezer-milliárd forintot. Hangsúlyozta: a jövőben a járműipari beruházások ösztönzésénél erőteljesebben figyelembe veszi a kormány a tehergépjármű ipar fejlesztéseivel kapcsolatos kérdéseket.

Hétfőn, illetve kedden megérkeznek a családokhoz a szeptemberi családtámogatások. Novák Katalin, családügyekért is felelős államtitkár korábbi közlése szerint a szeptemberre járó családtámogatásokat hétfőn utalják el, míg a posta kedden kézbesíti a pénzbeni ellátásokat. Az előrehozott utalás több mint egymillió családnak jelent majd könnyebbséget a tanévkezdés előtti napokban.

A hajnali után a napi hőmérsékleti rekord is megdőlt vasárnap: a Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncson 38,4 fok volt napközben. A korábbi 38 fokos csúcsot még 1992-ben Jászberényben regisztrálták. A 25 éves melegrekord Békéssámsonon és Kübekházán is megdőlt. Vasárnapra virradóra a János-hegyen csupán 23,9 fokig hűlt le a levegő.

Elhunyt Lorán Lenke színésznő. A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész május 1-jén töltötte be 90. életévét. Lorán Lenke számos vígjátéki szerepe mellett komolyabb karakterek megformálásában is maradandót alkotott. 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2007-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját. 2005-ben az Új Színház örökös tagjainak sorába fogadta, a Halhatatlanok Társulatának szintén örökös tagja.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×