eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Varga újabb felminősítésekre számít - a nap hírei

Újabb felminősítésekre számít a közeljövőben a Standard & Poor's pénteki döntése után a nemzetgazdasági miniszter. Az igazságosságra épülő új baloldali politikát sürgetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Százezrek tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában. A nap hírei 2017. augusztus 26-án, szombaton.

Újabb felminősítésekre számít a közeljövőben a Standard & Poor's pénteki döntése után a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály úgy vélte: a hitelminősítő lépése, amely pozitívra javította a befektetésre ajánlott magyar államadós-besorolásra adott kilátást,  azt mutatja: a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra. Hozzátette: a magyar kormány konvergencia programban is rögzített várakozása, hogy az új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a másik két nagy hitelminősítő további pozitív lépéseihez. 

Évente 200 repülőgépet gyárt majd a Magnus Aircraft új pécsi üzemében, amelynek alapkövét most rakták le a Pécs-pogányi repülőtéren. A több mint 5 milliárd forintos beruházással felépülő üzemben a tervek szerint 105 ember dolgozik majd. A kecskeméti székhelyű vállalat a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. A magyar állam a beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Az igazságosságra épülő új baloldali politikát sürgetett  az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden. Az Igazságos Magyarországot! elnevezésű konferencián  Botka László úgy fogalmazott: az ellenzéki együttműködésnek értékalapon kell létrejönnie, tisztességes baloldalt és tisztességes országot szeretne teremteni. A tanácskozáson többek között az új baloldali értelmiség, valamint az MSZP korábbi és jelenlegi képviselői vettek részt. A szocialista politikus elmondta, a programjának alapelveit felvázoló tíz pontot átadta Karácsony Gergelynek a Párbeszéd társelnökének, kormányfőjelöltjének, aki azt mondta: támogatja ezeket az alapértékeket. 

Szeptemberben várhatóan 175 ezer pedagógus bére nő. Erre 24 milliárd forintot fordít a szaktárca – jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László elmondta: 2013 óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, és erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam. Hozzátette: bővül az iskolaigazgatók jogköre is: a kormány törvényben garantálja, hogy a vezető nélkül sem kinevezni, sem felmenteni nem lehet tanárt.

Akcióterv készül ősszel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Jövőkép Programjából. A szervezet július elején adta át Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak az erről szóló összefoglalót, amelyet azóta több ágazati egyeztetés résztvevői vitattak meg. Kiemelt téma volt a hallgatók életkörülménye, jóléte, a tehetséggondozás, az egyetemi sportlehetőségek felülvizsgálata, az egészséges oktatási körülmények feltételeinek biztosítása, továbbá a külhoni hallgatók és intézmények helyzete.

Terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást a belga ügyészség annak a szomáliai származású férfinak az ügyében, aki péntek este Brüsszelben késsel katonákra támadt. A férfira rálőttek, aki később belehalt sérüléseibe. Két katona könnyebben sérült meg. A gyanúsított a legutóbbi információk szerint hátulról támadt a katonákra egy késsel Brüsszel belvárosában, miközben azt kiabálta, hogy Allahu akbar. Londonban a Buckingham palota közelében péntek este nagyon hasonló eset történt. Ott egy férfi szintén hasonló felkiáltással támadt rendőrökre. Jelenleg a terrorizmusellenes osztály tartja fogva.

Százezrek tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában. A múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg.  Hat ember állapota továbbra is válságos.  VI. Fülöp spanyol király - a spanyol uralkodók közül elsőként -, a spanyol miniszterelnök és a katalán kormány vezetője is a menetben haladt. A múlt heti  támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van.

Visszafoglalták Tell-Áfár város központját az iraki kormányerők. A település az Iszlám Állam egyik utolsó erőssége Irak északkeleti részén. Az iraki külügyminiszter arról beszélt, hogy erőik már a város 70 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. Közben Franciaország bejelentette: még az idén 430 millió eurós hitelt nyújt Iraknak. Bagdad költségvetése jelentősen csökkent a dzsihadisták elleni harc és a kőolajár-zuhanás miatt. 

Megtiltotta Peking az észak-koreai cégeknek és állampolgároknak újabb vállalatok alapítását Kínában. Az intézkedést az ENSZ által nemrégiben elrendelt nemzetközi szankciók értelmében hozták meg. Phenjan szombaton három újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, miközben nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten. 

Erejét vesztette az egyesült államokbeli Texasra lecsapó Harvey hurrikán, amelynek erősségét az öt fokozatú skálán a korábbi négyesről egyesre minősítette az országos hurrikánközpont. A hatóság szerint a széllökések így is elérhetik majd az óránkénti 140 kilométeres sebességet. Donald Trump amerikai elnök péntek este katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×