eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Vége a politikai vakációnak

Visszatért szabadságáról Orbán Viktor miniszterelnök, és három hét után először ma összeül a kormány. Kezdődik a politikai szezon és a választási kampány.

Orbán Viktor augusztus elsejétől volt szabadságon, egy helyi vendéglős Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint a horvátországi Krk szigetén nyaralt. Távollétében Semjén Zsolt helyettesítette, aki kedden ment el szabadságra. Csütörtökön már lett volna Kormányinfó is, de azt végül lemondták. Ma viszont már összeül a kormány, amelynek sűrű volt az első féléve. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutolsó, júliusi Kormányinfóra hozott néhány számot erről.

„2017 első félévében

  • 17 kormányülés volt,
  • 130 előterjesztés,
  • a gazdasági és a stratégiai kabinet összesen 32 ülést tartott,
  • 617 előterjesztést,
  • 22 ezer oldalnyi terjedelemben tárgyaltunk meg.”

Augusztus huszadika után hagyományosan elkezdődik a politikai szezon, és vele együtt most a 2018-as országgyűlési képviselőválasztás kampánya is. Orbán Viktor szeptember másodikán a Somogy megyei Kötcsén, a Dobozy-kúria kertjében tartandó Kötcsei Pikniken, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén beszél a kormányoldal őszi és tavaszi politikai irányvonaláról. Június végén, a Fidesz „Álljunk ki Magyarországért! nevű országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén a választási kampányra utalva azt mondta, hogy a meleg nyár után forró ősz következik. Arra kérte a híveit, hogy ne legyenek nagyképűek.

„Semmi fellengzősség és semmi nagyképűség! Csak a szikár tény. Mi a magyar emberek oldalán állunk, a magyarok pedig támogatják a kormányt Brüsszellel és Sorossal szemben. Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is nagyon durva kampányra számít. Lázár János már most provokációk szervezésével vádolja az ellenzéket.

„Provokációk sora következik majd szeptembertől jövő tavaszig, amikor a parlamenti választás lesz. Nincs kétségem, hogy durva választási kampány, aminek ez is része, ehhez hozzá kell szokni.”

Az Országgyűlés várhatóan csak szeptember 18-án ül össze először, ezért a parlamenti frakciók is csak a hónap közepén kezdik meg a munkát. Ilyenkor általában kihelyezett frakcióüléseket tartanak: a Fidesz és a KDNP képviselői várhatóan Velencén, a MSZP-sek Hajdúszoboszlón, a Jobbikosok pedig Siófokon gyűlnek össze, és valahol vidéken tanácskoznak majd az LMP-sek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×