eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meghosszabbíthatja a válsághelyzetet a kormány - a nap hírei

Hazarendelte a magyar nagykövetet Hollandiából a külgazdasági és külügyminiszter a budapesti holland nagykövet nyilatkozata miatt. A hazai és az európai biztonság volt a téma a nyári szünet utáni első kormányülésen. A Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a római-partra tervezett mobil védműről készíttetett tanulmányt a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei augusztus 25-én.

Konzultációra hazarendelte a magyar nagykövetet Hollandiából a külgazdasági és külügyminiszter a budapesti holland nagykövet nyilatkozata miatt. Szijjártó Péter felszólította a hollandiai magyar ügyvivőt, hogy utasítsa vissza a diplomata kijelentéseit, és kérjen magyarázatot. A távozó budapesti holland nagykövet a 168 Órának adott interjúban korábban kijelentette: a magyar kormány a barcelonai terroristákhoz hasonlóan kreál ellenségképet. Bert Koenders holland külügyminiszter nem sokkal később telefonon azt közölte Szijjártó Péterrel, hogy a távozó diplomata nyilatkozata nem a holland kormány álláspontja, és nyilvánvalóan nincs kapcsolat a magyar kormány és a terrorizmus között. Hozzátette ugyanakkor, hogy Hollandia aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt.

A biztonságot erősítő jogszabályok átdolgozásának gyorsítására kérte a kabinet a belügyminisztert a nyári szünet utáni első kormányülésen. A tanácskozáson a hazai és az európai biztonság volt a téma. A kormányszóvivő elmondta: Pintér Sándor tárcavezető javaslatot tett a szeptember elején lejáró tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. A kormány a jövő héten dönt az előterjesztésekről. Kovács Zoltán szólt arról is, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja a hollandiai nagykövet nyilatkozatát, amely párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között.

A gyermektelen párok számára fontos lehetőségnek tartja és támogatja a kormány a lombikprogramot - hangsúlyozta a családügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin ezzel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének kijelentésére reagált. Veres András csütörtökön a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: bűnt követ el az, aki részt vesz a lombikbébiprogramban. Novák Katalin azt mondta: nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a római-partra tervezett mobil védműről készíttetett tanulmányt a főpolgármester. Tarlós István közölte: a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a tervezők által készített hivatalos vélemény szerint a mobilfalas védekezés biztonsági kockázatai vállalhatók, a talajtörésről szóló megállapítás pedig téves. A főpolgármester beszélt arról is, hogy október végéig megkezdődhetnek a 3-as metróvonal felújítási munkálatai.A fővárosi MSZP továbbra is fontosnak tartja, hogy népszavazás dönthessen a római-parti védmű sorsáról. Horváth Csaba fővárosi szocialista képviselő megismételte: Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem alkalmas a 3-as metró felújításának irányítására.

Nem hitelesítette az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdést a Fővárosi Választási Bizottság. Az indoklás szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így a kérdésben nem tartható népszavazás. Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke azt akarta elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert szerintük a gátat a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

Nyilvánosak az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai. Az augusztusban jelentkezett több mint 7 ezer tanuló közül mintegy 5 ezren kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. A pótfelvételi eljárásban egy szakra és egy intézménybe lehetett jelentkezni, és nagyrészt önköltséges képzésekből lehetett választani. A felvettek száma alapján a legnépszerűbb képzés a gazdálkodási és menedzsment szak, ezt a jogász és a pénzügyi számvitel területe követi. A legnépszerűbb intézmény a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem. 

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke szerint hatékony volt az áfa-csökkentés és a családi otthonteremtési kedvezményaz új lakások építésénél. Vidor Győző az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ennek hatására ezen a területen mintegy harmadával csökkent a feketézés aránya. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a lakásfelújításoknál változatlanul rossz a helyzet, mivel ott nincs számlabemutatási kötelezettség.

Terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét a Központi Nyomozó Főügyészség. Keresztes Imre főügyész közölte: a jelenleg is előzetes letartóztatásban levő férfi a nyomozás adatai szerint meg akarta szerezni a két megsebesített járőr szolgálati fegyverét. Mivel a robbantás mások életét is veszélyeztette, a hatóság aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletével gyanúsítja a férfit.

Szlovákiában rendezték a koalíciós válságot a kormánypártok, s ezzel kizárták az előrehozott választások lehetőségét - jelentette be a miniszterelnök. Robert Fico a hárompárti egyeztetések után közölte ezt. Hírügynökség értesülések szerint megállapodás jött létre a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, valamint Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke között.

Merényletekkel fenyegette meg Rómát és a Vatikánt az Iszlám Állam. Olaszországban számos más európai állammal ellentétben eddig nem követtek el iszlamista terrortámadást. Elemzők szerint azért, mert Olaszország eddig folyosóként szolgált a Közel-Keletről és Afrikából Európába tartó dzsihadisták számára, valamint menekülési útvonalként is az ellentétes irányban. A katolikus egyházfőt védő svájci gárdisták parancsnoka sem zárta ki a Vatikán elleni merénylet lehetőségét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×