eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hétfőn derül ki a következő lépés a holland-ügyben

A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatornán péntek este, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

A miniszter elmondta: Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta: "nyilvánvaló", hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, "nem boldog" a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget - idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami - fűzte hozzá -, már megtörtént.

Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel,

az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és "még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja".

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés - közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig "értékeli ezt a telefonhívást". Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de - fűzte hozzá - nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot "a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között", ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek. A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet "elfogadhatatlan" nyilatkozata okozza.

Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×