eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Vlagyimir Putyin díszpolgár lesz egy magyar városban

Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem. Az intézmény Szenátusa 2017. augusztus 18-án döntött erről.

A Civis Honoris Causa (díszpolgár) cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését - olvasható az egyetem honlapján lévő közleményben.

A Debreceni Egyetem Szenátusa által támogatott előterjesztés indoklása szerint "mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában". A Debreceni Egyetem és a Roszatom közötti stratégiai szerződés rögzíti: az intézmény részt vesz a projekt szakember-utánpótlásának képzésében.

Újabb közös projektek jönnek

Azt írják, hogy további célkitűzésként szerepel az orosz partner érdekkörébe tartozó szervezetekkel társult kereskedelmi projektekben való részvétel közös vállalatok létrehozása útján, olyan területeken, mint az orvosi felhasználású diagnosztikus és terápiás izotópok, illetve az orvosi és élelmiszeripari izotóptechnológia tárgykörébe tartozó gépek, berendezések fejlesztése, gyártása, valamint forgalmazása.

  • A Debreceni Egyetem és a Roszatom közötti együttműködést június 19-én, Moszkvában, az ATOMEXPO kiállításon írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Alexander Merten, a Ruszatom Nemzetközi Hálózat elnöke.
  • A stratégiai szerződés alapot teremt a felek együttműködésére közös projektek révén az oktatás és a tudomány terén, beleértve előadások, kétoldalú szemináriumok tartását, oktatási anyagok kiadását, valamint egyetemi hallgatók cseréjét – orosz műszaki felsőoktatási intézmények bevonásával.
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×