eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mégis nyomoznak a BKK elleni hekkertámadás miatt

Mégis nyomoznak a BKK elleni hekkertámadás miatt

Tovább tart a büntetőeljárás a BKK és a T-Systems Magyarország számítógépes rendszerei elleni hekkertámadások és az e-jegyrendszer, valamint a BKV Bubi-rendszer feltörése miatt – közölte a Magyar Idők.

A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az ellen a 18 éves kisvárdai fiatalember ellen az információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt indult nyomozást, aki rámutatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyárusító rendszerében található biztonsági résre azzal, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet. A rendőrség szerint ugyanis a tette nem jelent veszélyt a társadalomra.

A Magyar Idők úgy tudja, a jó képességű és a nyomozók szerint is jóindulatú fiatalember teljes körűen együttműködött a hatóságokkal, beismerte tettét és részben megbánást tanúsított. A közösségi hálón tett bejegyzése szerint megnyugodva fogadta a büntetőeljárás megszüntetését.

A fiatalember ellen indult nyomozás hírére összehangolt, szervezett, széles körű túlterheléses támadássorozat indult a BKK, illetve a fejlesztő T-Systems Magyarország internetes hálózatai ellen, órákra megbénítva azokat. Mindezeket tetézte, hogy a BKV e-jegyrendszerét és kerékpárkölcsönző Bubi-rendszerét is feltörték a hekkerek, felhasználók adatait ellopva. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyfelől hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz, mivel az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. Ennek a nyomozásnak a során – bár az alanya nincs megnevezve – a BKK és a T-Systems felelősségét vizsgálják a történtekben; az esetleges gyanúsítottak is a két cég munkatársai közül kerülhetnek ki.

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt ugyancsak folytat nyomozást az NNI az ellen az ismeretlen hekker ellen, aki feltörte az e-jegyrendszert, ám a korábbi hírek ellenére csak a feltörést dokumentálta a 24.hu számára, személyes adatokat nem lopott.

Személyes adattal való visszaélés miatt szintén nyomoznak: a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információ- szabadság Hatóságnak, miután egy ismeretlen hekker feltörte a Bubi rendszerét és ellopta a regisztrált felhasználók adatait.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×