eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kemény üzenetet küldött az ombudsman a miniszternek

Minden esetben rendkívüli, objektív vizsgálatot szorgalmaz a szociális és gyermekvédelmi intézményekben történt halálozások ügyében Székely László, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterének mielőbbi intézkedését kérte.

A közelmúltban több ombudsmani jelentés is rámutatott, hogy több nagy létszámú bentlakásos intézményben hiányosak a személyi és tárgyi feltételek, sőt volt, hogy a fenntartói vizsgálatok jegyzőkönyvei is életveszélyes körülményeket rögzítettek – írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tegnapi közleményében.

Felidézték továbbá, hogy egy nemzetközi jogvédő szervezet, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (Mental Disability Advocacy Centre) az ombudsmannak küldött beadványában azt sérelmezte: nem minden esetben vizsgálja ki független szerv az állami fenntartású szociális, valamint gyermekvédelmi intézményekben, a fogyatékos személyek otthonaiban, a pszichiátriai betegek intézményeiben bekövetkezett haláleseteket - írta a Magyar Idők.

Az ombudsman szerint a „hatályos jogszabályi környezet és a jogalkalmazási gyakorlat nem egyeztethető össze az állam objektív életvédelmi kötelezettségével, a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményével,

és nem felel meg sem a gyermekjogi egyezmény, sem a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményben vállalt kötelezettségeknek”. Székely László megállapította: a gyermekvédelmi és a szociális bentlakásos intézményekben bekövetkezett halálesetek ügyében jelenleg többféle eljárásrend is érvényesül attól függően, hogy az ellátást nyújtó intézmény állami fenntartású, a szociális törvény vagy a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozik, vagy hogy az elhunyt ellátott 18 év alatti volt-e. A biztos vizsgálatában rámutatott, hogy a bentlakásos, szakellátást nyújtó intézmények jellegüket tekintve – mint fogalmazott – „fogva tartási helyek”, a hatályos jogszabályok alapján pedig egy fogvatartott elhalálozása mindig rendkívüli halálesetnek minősül. Mindez indokolja, hogy – az ellátottak és az őket ápoló, gondozó személyzet érdekében – objektív módon vizsgálják ki a bentlakásos intézményekben bekövetkezett halálesetek okait – hangsúlyozta.

A biztos az illetékes minisztertől, Balog Zoltántól azt kérte, hogy az érintett szakemberek bevonásával állítson fel egy olyan munkacsoportot, amely kidolgozza az állami és nem állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézményekben bekövetkezett halálesetek objektív kivizsgálását biztosító jogszabályi kereteket, szakmai protokollokat – olvasható az ombudsmani közleményben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×